Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd dollárból épülhet meg az emberbarát Skynet

2015. december 12., szombat 19:38

Vezető tech cégek ajánlották fel, hogy összedobnak egymilliárd dollárt az OpenAI-ra; egy nonprofit vállalkozásra, ami az emberiség javát szolgáló mesterséges intelligenciát fejlesztene. A támogatók között van a Tesla Motors és a SpaceX vezetője, Elon Musk, a Paypal társalapítója, Peter Thiel, illetve az Infosys és az Amazon Web Services alapítói.

Az OpenAI a szakértők szerint kutatási célokat szolgálna. Mivel nem lennének pénzügyi megkötések, a fejlesztésben tényleg az emberiséget szolgáló megoldásokra helyezhetnék a hangsúlyt.

Ítéletnap?

Korábban több kutató is arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia komoly veszélyt jelenthet az emberiségre nézve. Elon Musk nemrég az MIT-n azt nyilatkozta, hogy a mesterséges intelligencia a legnagyobb létező veszély, ami az emberiséget fenyegeti.

Az elméleti fizikus Stephen Hawking tavaly arról beszélt a BBC-nek, hogy a mesterséges intelligenciának megvan az a képessége, hogy egyre nagyobb mértékben tervezze újra saját magát, így haladva meg az emberiség biológiai evolúcióját. Mások szerint az aggodalom mértéke eltúlzott: a mesterséges intelligenciának igenis lehetnek pozitív hozadékai is.

Az OpenAI hivatalos honlapja szerint  a fejlesztés a digitális intelligencia fejlesztését célozza, amiből az emberiség is profitálhat.

Nehéz megmondani, mekkora haszna lehet egy emberi szintű mesterséges intelligenciának az emberiségre nézve, ahogy azt sem egyszerű elképzelni, mekkora társadalmi károkat okozhat, ha rosszul építik vagy használják.

A honlap szerint a felajánlott egymilliárd dollárnak csak egy töredékét költenék el a következő néhány évben.

Rovatok