Index Vakbarát Hírportál

Tudja, hogy kell összeszerelni hetvenezer tonnányi hajót?

2015. december 13., vasárnap 14:28

A BAE Systems elvégezte az utolsó simításokat a Queen Elizabeth osztályú repülőgép-hordozó, a HMS Prince of Wales legújabb szerkezeti elemén. A simításokat itt természetesen hegesztővel, 1,5 millió négyzetméternyi festékkel és egy nagy sebességű kamerával végezték, amivel az egész folyamatot megörökíthették.

Ahogy a videón látható, a hajót elemenként vontatják a dokkba, és úgy szállítják el az összeszerelés helyszínére; a repülőgép-hordozó, mondhatni, szeletenként készül. De hát nem is lehet egyben leszállítani egy 65 ezer tonnás hajót, aminek 17 fedélzete és 15 repülőgépliftje van.

A teljes hordozóban 3100 kilométernyi elektromos kábelt és 182 ezer méternyi csövet tüntettek el. Már az utóbbi is elképesztő hossz: ennyi cső simán elérne Budapesttől az osztrák határig. A 140 kilométernyi üvegszálas kábel ehhez képest már csak némi rézvezetéknek tűnik. 

A Prince of Wales 2020-ra készülhet el; a hajó összköltsége várhatóan 6,2 milliárd fontba, azaz 2726 milliárd forintba fog kerülni. A másik, hasonló osztályú repülőgép-hordozó, a Queen Elizabeth 2017-ben állhat rendszerbe.

Rovatok