Index Vakbarát Hírportál

Az USA-ban kötelező lesz a drónregisztráció

2015. december 15., kedd 07:40

Évek óta folyó szabályozási kísérlet vége lehet az a döntés, amit az USA Szövetségi Légügyi Hivatala hozott: az új szabályok szerint december 21-től regisztrálni kell minden olyan drónt, amely 25 dekánál nehezebb. A 25 dekagrammba a felszerelhető kamera súlya is bele kell férjen.

A szabályozás szerint papíron vagy a neten keresztül is lehet intézni a dolgot, az egész eljárás öt dollárba (nagyjából 1500 forintba) kerül majd. A regisztráló idősebb kell legyen 13 évesnél, és a folyamat végén kapott azonosítót fel kell tüntetni a drónon is (a külső borításon vagy az akkumulátor bölcsőjén belül). Ha valaki röptetni megy, magával kell vigye a regisztrációkor kapott tanúsítványt is (papíron vagy elektronikus formában, mindegy), különben a pilótát megbüntethetik a hatóságok. Az azonosító amúgy nem a drónhoz, hanem a tulajdonoshoz lesz kötve, vagyis ugyanahhoz a számhoz több eszköz is tartozhat.

Anthony Foxx, az USA közlekedési minisztere szerint csak azért, mert valaki nem kap komoly kiképzést, még lehet pilóta, és lesz is abban a pillanatban, amint felszáll a drónnal. Pilótának lenni pedig komoly felelősség, és a regisztrációs rendszer lehetővé teszi, hogy a légi közlekedés minden szereplője biztonságosan repüljön, illetve hogy a drónnal pilótává válók is részévé váljanak a „biztonság és a felelősségvállalás kultúrájának”, mondta Foxx.

A magyar szabályozás érdekes módon nem ilyen egyszerűen próbál fogást találni a hazánkban is egyre szaporodó számú drónon, hanem inkább az adatvédelmi kérdések irányából közelítenek. Most, hogy az USA-ban elindult ez a jogi folyamat, nem kizárt, hogy hamarosan itthon is regisztrációhoz kötött tevékenység lesz a távirányítású repülők és drónok használata.

Rovatok