Index Vakbarát Hírportál

Honvédség: kevlársisak van acélbili helyett

2015. december 16., szerda 16:25

Mikor december elején részt vettünk a Wise Foresight 2015 elnevezésű hadgyakorlaton, észrevettük, hogy a magyar katonákon nem a jól megszokott sisak (közismertebb nevén acélbili, alias mofém cilinder) van, hanem szokatlanul modern formájú, újnak ható változat.

Rá is kérdeztünk a Honvédelmi Minisztériumnál, és egy héttel (na jó, 6 nappal és 23 órával) később ezt a választ kaptuk:

A képen látható sisakokat (KEVLÁR SISAK USA GENTEX) az amerikai támogatási program (Foreign Military Sales FMS) keretében szerezte be a Magyar Honvédség a 2014. évben. A sisakot az USA hadseregében rendszeresítették, ezért külön rendszeresítési eljárás nélkül vette alkalmazásba a honvédség. A GENTEX sisak modern anyagösszetételének köszönhetően megfelel az elvárt védelmi fokozat követelményeinek, súlya és repesz elleni védelme pedig kedvezőbb a korábban alkalmazottaknál.

Egy kérdésünkre viszont nem kaptunk választ, arra, hogy hány darab ilyen sisakot vásárolt a honvédség. Gyanús volt, hogy ha hirtelen mindenki ilyet kapna, annak azért híre ment volna, szóval próbáltuk félhivatalos csatornákon megtudni, kinek jut használható sisak, és kinek marad a régi.

Forrásaink szerint könnyen lehet, hogy a rendszerben lévő Gentex-sisakok legnagyobb részét láttuk a hajmáskéri hadgyakorlaton, vagyis néhány századnyi ember kaphatott csak belőle. Ahogy normális pisztoly (Glock 17) vagy épp felújított gépkarabély (Ak-63MF) sem jut mindenkinek, úgy sisak sem, információink szerint a bevonulók az évtizedek óta rendszerben tartott, régi sisakot kapják, és csak később, különleges körülmények miatt cserélhetik le az új, amerikai sisakra.

Az viszont nem újdonság, hogy amerikai cuccok kerülnek be a magyar rendszerbe: a különleges műveleti zászlóalj tagjainak is rendelkezésére áll az amerikai terepruha vagy az amerikai M4 karabély, ahogy a mesterlövészeik arzenáljában is szerepelnek az USA hadseregében rendszeresített puskák, de amerikai HMMWV terepjárókat (illetve azokra géppuskát vagy gránátvetőt) is vett már át a Magyar Honvédség.

Rovatok