Index Vakbarát Hírportál

Kötelező lesz a kormány az önvezető autókban

2015. december 17., csütörtök 11:20

Kalifornia már egy ideje az okosautó-fejlesztés első számú terepe az éles tesztelésre. Ezért is övezi különösen nagy figyelem Kalifornia állam gépjárműügyi hivatalát (DMV), mert az általuk meghatározott szabályozás befolyásolhatja az önvezető autók fejlődési ütemét, és más helyek számára is precedensértékű lehet.

Ezért fontos lépés, hogy szerdán a DMV új tervezetet nyújtott be, amely kimondja, hogy minden önvezető autóban lennie kell kormánynak és mögötte egy jogosítvánnyal rendelkező sofőrnek is.

Bár minden gyártót érint, jelenleg főként a Google-t érheti kellemetlenül ez a kitétel, mert ők már most is tesztelnek olyan autót, amelyben nincs kormány. Ha ebben a formájában elfogadnák a tervezetet, az azt jelentené, hogy ezek az autók nem is juthatnának el az emberekhez. Nem is csoda, hogy a cég csalódottan fogadta.

A tervezet a gyártóknak három éves átmeneti időt is szabna, amely alatt már bérbe adhatják az utas-felhasználóknak az autóikat, de azokat még nem lehet megvenni. Ezzel küszöbölné ki a a DMV, hogy valaki korán megvegyen egy okosautót, de a kiforratlan szabályozás gyors változásai miatt esetleg mégse tudja használni.

Már a bérbeadás előtt biztonsági jóváhagyásra és harmadik fél által végzett tesztekre lesz szükség. Az autók rendszere által összegyűjtött adatokról pedig jelentést kell készíteniük a gyártóknak, és értesíteniük kell a DMV-t, ha az autó működtetéséhez feltétlenül szükségesnél több adatot gyűjtenek be a felhasználóktól.

Kalifornia az Egyesült Államok legnagyobb autós piaca, és jelenleg 11 cég teszteli a maga önvezető autóját az állam útjain.

Rovatok