Index Vakbarát Hírportál

Mostantól könnyebb lesz túlélni a lőtt sebet

2015. december 22., kedd 09:21

A RevMedx olyan tamponokkal töltött speciális fecskendőt tervezett, ami 15 másodperc alatt elállítja a lőtt seb okozta vérzést. Az XStat növekvő tablettákat juttat a sebbe, lényegében eltömítik a sebet, ez megállítja a vérzést. A tabletták a vérrel érintkezve húsz másodperc alatt megnőnek. Egy eszköz három sebre is elég lehet, de csak ideiglenes megoldást jelent, kórházba kell vinni a sérülteket. Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) most engedélyezte az eredetileg katonai célokra kifejlesztett eszköz polgári felhasználását is. 

A RevMedx először állatokon kísérletezte ki a készüléket, amelyhez farostból készült tamponokat használtak, amelyeket véralvadást elősegítő anyaggal, kitozánnal vontak be. A tablettákba olyan jelölést tettek, amely a röntgennél könnyen felismerhetővé teszi őket. Ez elősegíti, hogy még véletlenül se felejtsenek tablettát a sebben.

A fejlesztők reményei szerint a megoldással sok halált megelőznek: az amerikai statisztikák szerint a traumás sérültek 30-40 százaléka hal meg vérveszteség miatt, 33-56 százalékuk azelőtt, hogy kórházba kerülne.

Rovatok