Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea kifejlesztette a fájlcsere ellenszerét

2015. december 28., hétfő 09:17

Kim Dzsongun elnyomó rezsimjének különösen fontos, hogy az állampolgárok minden tevékenységét ismerjék, és elhárítsák az idegen kémeket. A fokozott paranoia az állami operációs rendszerben is megjelenik, erről közölt most minden eddiginél több részletet két német kutató.

A Red Star OS nem csupán egy újabb másolata a nyugati rendszereknek - mondta Florian Grunow és Niklaus Schiess, a német ERNW informatikai biztonsági cég kutatói a hamburgi Chaos Communication kongresszuson. Az operációs rendszer legfrissebb verziója 2013-ban készült, és a Fedora Linuxra épült. Valószínűleg Kim Dzsongun, aki korábban gyakran pózolt Apple gépek mellett, lecseréltette a Windows XP-re emlékeztető interfészt egy OS X-re emlékeztetőre.

A rendszerben Észak-Korea saját titkosító algoritmusai működnek, hogy elkerüljék a kémkedést. A csatlakozás módja is egyedi, hiszen az országban a gépek nem a nyílt internetre kapcsolódnak, hanem egy belső hálózatra.

Az biztos, hogy nem a Red Star lesz fájlcserélők kedvenc rendszere. Internet híján az emberek usb-tárhelyen vagy microSD kártyákon csereberélnek illegális tartalmakat, filmeket és képeket, de a Red Star OS-en ezt igencsak veszélyes, mert a rendszer minden egyes fájlt ellát vízjellel. Ennek köszönhetően minden fájlról tudható, hogy mely gépeken fordult meg. 

Ha megpróbálják lekapcsolni a tűzfalat vagy a vírusirtót, akkor a számítógép hibaüzenetet ír ki és újraindul. 

Annak nincs jele a kutatók szerint, hogy az operációs rendszer képes lenne részt venni kibertámadásokban. Nagyon úgy tűnik, hogy a Red Star csak az elnyomó rezsim védelmére koncentrál. 

Rovatok