Index Vakbarát Hírportál

191 millió amerikai szavazó adata szivárgott ki

2015. december 29., kedd 09:04

Idén sem a fokozott adatbiztonságról szólt az év az Egyesült Államokban, de az utolsó napokban sikerült minden korábbi adatszivárgást felülmúlni. A kiberbiztonsággal foglalkozó Chris Vickery fedezte fel azt az adatbázist, amelyben 191 millió amerikai szavazó minden adata megtalálható. A teljes név mellett a lakcím, a szavazásoknál használt egyedi azonosító, a nem, a születési idő, a telefonszám, a politikai irányultság és a legutóbbi szavazatok is láthatók.

Vickery nem árulta el, hogy bukkant rá az adatbázisra, és abban sem biztos, hogy mely cég állíthatta össze. Az adatszivárgásokkal foglalkozó DataBreaches.net segítségével felvette a kapcsolatot több politikai adatelemző céggel, de egyik sem vállalta, hogy az övé lenne az adatbázis. Az FBI-t és más hatóságokat is értesítettek, de még ők sem közölték, hogyan haladnak a nyomozással.    

Az adatábázis akkora, hogy abban a teljes szavazókorú lakosság benne lehet. Még azok is, akik időközben elhunytak, hiszen 2014-ben csak 142,2 millió szavazásra jogosult ember élt az Egyesült Államokban.   

Az amerikai állami törvények nem tekintik érzékeny adatnak ezeket az információkat. A lakcím és a telefonszám valóban ártatlannak tűnhet, egészen addig, amíg valaki össze nem köti ezeket az adatokat más információkkal, hogy valamilyen bűncselekményt kövessen el.

Rovatok