Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjba küldték a katonai robotkutyát

2015. december 29., kedd 09:08

A háborúkban rengeteg felszerelésre van szükségük a katonáknak, és hogy ne szakadjanak meg a munkában, az amerikai hadsereg egy hatalmas teherbírású robotkutyát akart a katonák mellé állítani. Volt is erre egy jó jelölt, az LS3 robot (ismertebb nevén BigDog), de sajnos be kellett látni, hogy olyan zajos, mint egy fűnyíró, és emiatt nem lenne túl hasznos a csatatéren.

„Kihívás volt lehetőségeket látni ebben a robotban. Ez egy zajos eszköz, ami elárulná a pozíciónkat” - mondta Kyle Olson, a tengerészgyalogsághoz tartozó Warfighting Lab szóvivője.

Civilként csak annyit láttunk, már a 2008-ban bemutatott első változatban is, hogy ha egy ilyen szerkezet jött volna szembe velünk az erdőben, alighanem teli erőből futottunk volna az ellenkező irányba.

Nyugdíjba küldték a katonai LS3 robotkutyát

Az első verziót a Boston Dynamics fejlesztette ki, és 2010-ban a DARPA 32 millió dollárral támogatta a további munkát. Közben a Boston Dynamics az Alphabet tulajdonába került.

Néha megjelent a robotkutyáról egy-egy videó, hogy bemutassák milyen jól tud egyensúlyozni, erdőben sétálni. Mindezt úgy, hogy a hátán 180 kilogramm terhet cipelt.  

Az biztos, hogy a hadsereg és a fejlesztők is sokat tanultak a lábon járó robotokról. Talán még eljön az a nap, amikor visszatérnek a négylábú gépek, ha sikerül valahogy elcsendesíteni őket.

Rovatok