Index Vakbarát Hírportál

Windowson lőttek a titkosításnak

2015. december 30., szerda 09:05

Igazán jó ötlet volt a Microsofttól, hogy beépítette és bekapcsolta a lemezek titkosítását, mert ha ellopják vagy elveszítjük az eszközünket, akkor nem lehet egy mozdulattal lemásolni róla az adatainkat. Csakhogy aki a Windows 10-be egy online Microsoft-fiókkal lép be, annak a titkosítókulcsa automatikusan felkerül a vállalat szervereire.

Ezt a kulcsot letörölhetjük, ha belépünk erre a weboldalra, kiválasztjuk a megfelelő eszközt, bár ezelőtt érdemes lementeni a kulcsot, biztos ami biztos. A Microsoft azt állítja, hogy a törlés azonnal megtörténik. A legjobb megoldás viszont az, ha a törlés után rögtön új kulcsot generálunk. Ehhez előbb ki kell kapcsolni a titkosítást, újra bekapcsolni, és amikor megkérdezi a rendszer, hogy hova mentsük el a kulcsokat, akkor a Microsoft-fiók helyett a nyomtatást vagy a fájlba mentést kell választani. 

Azzal, hogy a Microsoft elmenti magának a titkosítókulcs másolatát, éppen a titkosítás lényege vész el. Az, hogy a titkosítókulccsal kizárólag a felhasználónak szabad rendelkeznie.

Abban a pillanatban, hogy a kulcs elhagyta a számítógépünket, azt mondhatjuk, hogy ismeretlen helyre távozott. Könnyen előfordulhat, hogy a Microsoft-fiókunkat már feltörte egy támadó, és csak arra várt, hogy megszerezhesse a számítógépünk kulcsait. Azt sem tudhatjuk, hogy a Microsoft mikor és kinek adja ki ezeket a kulcsokat.

A felhasználók nagy részének, akik nem elég figyelmesek ahhoz, hogy biztonságos helyre mentsék el a titkosítókulcsukat, a Microsoft megoldása is hasznos. Amikor a Windows elromlik, és nem tudunk szokványos módon belépni a rendszerbe, akkor nem férünk hozzá az ott tárolt titkosítókulcshoz. Ha nem lenne a kulcsról egy másolatunk, akkor búcsút mondhatnánk minden ott tárolt fájlunknak.     

Rovatok