Index Vakbarát Hírportál

Nem találja a mobilját a szilveszteri buli után? Üdv a klubban

2016. január 1., péntek 07:51

Ha nem is változik mindenki Orbán Ráhel barátnőjévé, annyiban kétségkívül hasonlít a sorsunk, hogy mint nekik a miniszterelnök lányának esküvőjén, sok más magyarnak is elvész az okoseszköze decemberben. Igaz, ezekből nem lesz DNS-sel felturbózott, milliós költségű rendőrségi eljárás, ami kész szerencse, legalábbis az elkallódott kütyük nagyságrendjét látva.

Becslések szerint ugyanis a magyarok több tízezer okoseszközt veszítenek el decemberben a céges és egyéb karácsonyi és szilveszteri partikon. És mivel többségükön a tapasztalatok alapján semmilyen biztonsági megoldást nem használnak, a magyarok kíváncsiságát ismerve, a megtalálók több mint 60 százaléka bele is néz az elvesztett telefonokon tárolt adatokba – erről Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET szoftvercég magyarországi disztribútorának vezető IT-tanácsadója beszélt az MTI-nek.

Bár pontos magyar felmérés még nincs a partikon elhagyott okos eszközökről, a becslést ara alapozzák, hogy tavaly 19 065 zenés szórakozóhely és italüzlet működött Magyarországon, miközben az okostelefon penetráció az eNET kutatócég legfrissebb felmérése szerint elérte a netező felnőtt lakosság körében a kétharmados arányt.

Egy nemrégiben készült angol felmérés szerint Nagy-Britanniában átlagban 12 telefont vagy laptopot hagynak el báronként szerte Angliában. Bár csak a 18 százalékukat adják át a rendőrségnek, az elvesztett eszközök 83 százalékát végül visszakapja a gazdája.

A válaszadókat megkérdezték arról is, hogy ha lehetőségük lenne, akkor belenéznének-e a megtalált telefonba, amire majdnem kétharmaduk igennel válaszolt - idézte a felmérést a szakember.

Rovatok