Index Vakbarát Hírportál

Percenként eladtak egy lemezjátszót

2016. január 5., kedd 07:16

„A letöltések megölik a zeneipart” – állították azok, akik a zeneiparból éltek. "A hanglemezek tönkreteszik az mp3-ipart" – hirdeti egy ironikus pólófelirat. Hát nem a zeneipari moguloknak lett igazuk, hanem az ironikus pólófeliratnak, ugyanis idén karácsonykor az Amazonon nem egy mp3-lejátszóból, hanem egy lemezjátszóból adták el a legtöbbet.

Az átlagos zenehallgató és a jól tájékozott hifista egyformán kevés eséllyel hallhatta a Jensen nevét, pedig az ő egyik lemezjátszójuk volt a karácsony slágerterméke. A JTA–230 típusnevű, beépített hangszórós, háromsebességes lemezjátszó alig ötven dollár, viszont van USB portja a lemezek digitalizálásához, ráköthetjük az Ipodunkat, és a 78-as fordulatszámú lemezeket is lejátssza. A hangja jó eséllyel borzasztó, ennyiért normális lemezalátétet se lehet kapni.

A nagy lemezjátszó-bumm részben a lemezeladások fellendülésének köszönhető, és természetesen nem csak az Amazont érinti. A John Lewis 240 százalékkal javított a lemezjátszó-eladásain, és az HMV a karácsonyi hajrá idején percenként adott el egy lemezjátszót.

Ian Topping, az HMV értékesítési igazgatója szerint idén ez volt az egyik legnépszerűbb ajándék. Érthető: egy dupla lemez is simán belekerülhet negyven-ötven dollárba, és ehhez képest egy olcsó lemezjátszó nem is tűnik olyan nagy beruházásnak.

Rovatok