Index Vakbarát Hírportál

Visszafogja az iPhone-gyártást az Apple

2016. január 6., szerda 10:25

Az Apple visszafogja iPhone-megrendeléseit, ezzel láncreakciót indított el az erre épülő sok milliárd dolláros piacon. Emberek százezrei dolgoznak azokban a cégekben, amelyek az alkatrészeket gyártják a kaliforniai cég csúcskategóriás mobiljainak.

A kínai tartományi kormányzat több mint 12 millió dollárt ad a Foxconnak, az egyik legnagyobb beszállítónak, hogy minimalizálja veszteségeit, és át tudja vészelni ezt az időszakot. A Foxconn kénytelen volt korábban újévi vakációra küldeni munkásainak egy részét, ezt próbálják megakadályozni a támogatással.

Az alacsonyabb eladások miatt kevesebb alkatrész kell, de ez nem érte meglepetésként a gyártókat, hiszen az Apple már jó néhány hónapja visszafogja megrendeléseit. A cég megpróbálja előre értesíteni a gyártókat a rendeléseiről, de időről időre tesz némi korrekciót.

Az Apple szeptemberben mutatta be legújabb mobiljait, az iPhone 6s-t és a 6s Plust. Mivel tavaly óriási növekedést láthattunk az iPhone-ok eladásában, és az új telefonok azért nem mutattak be eget rengetően új funkciókat, az elemzők már akkor arra figyelmeztettek, hogy csökkenhetnek az eladások. És valóban így is történt.

Tim Cook még októberben az eladások emelkedéséről beszélt a karácsonyig tartó időszakban, de attól ő is tartózkodott, hogy hosszabb távú jóslatokba bocsátkozzon. A kínai gyárakban azonban üresjárat volt a karácsony előtti két hónap, noha akkor általában megfeszített tempóban dolgoznak a munkások. Az újévi vakáció általában nem kezdődik meg február előtt, most azonban a munkások egy részét már elküldték pihenni.

Az Apple szóvivője természetesen nem reagált a kínai gyáraktól származó információra. Hivatalosan persze a Foxconn sem erősítette meg, hogy az iPhone-gyártás visszaesése miatt kapták a támogatást a tartományi központtól.

Rovatok