Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a Google 3d telefonja

2016. január 9., szombat 14:37

Bár éppen tart a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai showja, a CES, most se csak ott történnek érdekes dolgok. A Google és a Lenovo helyi idő szerint csütörtök éjjel bejelentette, hogy már idén nyáron érkezik az első telefonjuk, amely a Project Tango technológiájával lesz felszerelve – vagyis a számítógépes látás kutatási területének eredményeit hasznosítja, hogy 3d-ben fel tudja térképezni a gazdája környezetét, és az eredményre mindenféle három dimenziós szolgáltatást építsen.

A Google már három éve dolgozik a Tango nevű projekten, de eddig még csak egy referenciatabletet raktak össze, valódi piacképes terméket még nem. Ha tényleg összehoznak egy telefont a Lenovóval, azzal a gazdája feltérképezheti a teret, így például lemérheti egy szoba méreteit vagy a bútorok közötti távolságot. A másik fő alkalmazási terület nyilván a mobiljátékoknál várható.

A technológia hardveres követelménye egy sima, egy infravörös és egy halszemoptikás kamera. Ezen kívül kell még egy megfelelő csip, de ilyet már a Qualcomm és az Intel is összerakott, hogy a mobilgyártóknak legyen mivel dolgozni, ha majd 3d-képes telefonokat akarnak készíteni. A processzort is a Qualcomm adja, a cég már eddig is együttműködött a Google-lel a projektben.

A 3d telefon a prémium kategóriában fog indulni, de kifejezetten figyelnének arra, hogy ne rétegtermék legyen, hanem szélesebb közönséghez vigye el a szárnyait bontogató technológiát, ezért viszonylag visszafogott, 500 dolláros (145 ezer forintos) árra lehet számítani.

Az együttműködés a Lenovónak is jó lehetőség, hogy kitűnjön a zsúfolt és meglehetősen hasonló termékeket ontó mobilpiacon. Már egy éve együtt dolgoznak a Google-lel a tervezett készüléken, most azért nyitják meg a projektet, hogy az appfejlesztőknek legyen idejük kifejezetten a Project Tangóra szabott appokat készíteni. A fejlesztők segítésére a két cég egy inkubátorprogram beindítását is tervezni.

Rovatok