Index Vakbarát Hírportál

360 milliós kár miatt vádemelés egy magyar torrentoldal ellen

2016. január 11., hétfő 09:06

A Pcforum.hu vette észre, hogy a Ceglédi Járási Ügyészség több száz milliós jogsértésért vádat emelt egy magyar torrentoldal ellen. Egészen pontosan „szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt” négy férfi áll bíróság elé, akik az ügyészség szerint oldalukra jogsértő módon nagy mennyiségű filmet töltöttek fel, és a jogdíjak megfizetése nélkül tették letölthetővé vagy megtekinthetővé azokat.

A torrentoldalakkal foglalkozó asva.info információi szerint az SWZ torrentoldalról van szó, amely az akkori fórumbejegyzések szerint 2014 októberében leállt, az adminok akkor ennyit írtak ki az oldalra:

Ennyi volt, köszönjük, hogy velünk tartottatok.

SWZ Team

A hivatalos közlemény szerint egy abonyi férfi hamis adatokkal hozott létre oldalt (a vádirat itt valószínűleg a doménregisztrációra gondol, .com cím regisztrációjakor bármit megadhatunk, lényegében nem ellenőrzi senki). Az oldalra 2011 szeptembere és 2014 októbere között több mint 1900 film torrentfájlját töltötték fel, ezzel 360 millió forintos kárt okoztak

Az oldalnak internetes közösségi profilja is volt, ahol a vádlottak hirdették az oldalra felkerült filmeket, és válaszoltak a felhasználók problémáira. Az oldal látogatóinak heti feltöltő versenyeket rendeztek, melynek az volt a célja, hogy minél rövidebb idő alatt minél több torrentet töltsenek fel a felhasználók, ami az oldal forgalmát fellendítette. A vádlottak az oldal folyamatosan szerkesztették, a feltöltött filmeket kategóriák szerint rendezték.

Az oldal működéséhez emelt díjas sms-ek vagy PayPal-befizetések útján lehetett támogatást nyújtani. Az oldal reklámfelületet is biztosított néhány hirdető számára. 

Rovatok