Index Vakbarát Hírportál

David Bowie-nak saját internetszolgáltatója volt

2016. január 12., kedd 11:22

David Bowie-ra legtöbben nyilván zenéje miatt emlékeznek, viszont a technológiában is úttörő volt: 1998-ban elindította saját internetes szolgáltatását, a Bowie-netet – írja a BBC. A platformon nemcsak rengeteg exkluzív tartalom volt, hanem többféleképpen kapcsolatba lehetett lépni a zenésszel is.

A BowieNet az USA-ban és az Egyesület Királyságban internetszolgáltatóként is működött, például az akkori piacvezető AOL riválisaként. A felhasználók havidíjért cserébe kaphattak @davidbowie.com végű emailcímet, és exkluzív hozzáférést hangfelvételekhez, videókhoz, és csetszobákhoz, ahol az énekes többször maga is megjelent.

A felhasználók visszaemlékezései alapján soha nem jelentette be előre, mikor jön, egyszerűen néha csak megjelent és bekapcsolódott a beszélgetésekbe. Néha hozott magával vendéget is az interjúkra. A platformra feltöltött személyes fotókat is magáról és festményeiről, sőt, saját újságjaihoz is hozzá lehetett férni.

Ebben az időben a legtöbb rocksztár még éppen csak fent volt az interneten, néhány bekezdésnyi szöveg mellett maximum egy-két kép volt róluk a weblapjukon, ehhez képest Bowie platformja nagyon előremutató volt. Ő volt az első, aki az interneten próbált közösséget építeni maga köré. 

Szintén Bowie komponálta meg a világ első kiberdalát, természetesen ezen a platformon. A rajongóit megkérte, hogy küldjenek be dalszövegeket zenéjéhez, amelyre 80 ezren reagáltak. A dalt végül 360 fokos, interaktív videóként vették fel, erre is meghívott néhány rajongót. A szám címe What's Really Happening? és a Hours... című albumon hallható.

Az újításoknak ezzel még nem volt vége: BowieWorld néven 3D csetfelületet is futtatott, olyasmit, ami később a SecondLife-ban is megjelent. A cset egy virtuális város volt, amelyet saját poszterei és fotói díszítették. 

1999-ben az énekes a videojátékokba is belekóstolt: megjelent a Quantic Dream Omikron című játékában, ahol a Boz nevű karaktert alakította, és a játék zenéjét is ő szerezte. 1995-ben Outside című albumához írt egy szoftvert, a Verbasizert: a Mac-programba mondatokat lehetett táplálni, amiből az véletlenszerűen választott ki szavakat – ez inspirálta a zeneszerzőt a dalszövegírásban.

Ő volt az egyik első művész is, aki kiadott egy csak interneten elérhető számot: a Telling Lies címűt 300 ezren töltötték le, mielőtt fizikai adathordozón is megjelent. 2004-ben szponzorált egy online mérkőzést, ahol zenéből készíthettek mixet a felhasználók.

A BowieNetet végül 2006-ban állították le szépen csendben, Facebook-oldalán nem is erősítette meg ezt 2012-ig. 

Rovatok