Index Vakbarát Hírportál

Téli terepen teszteli önvezető autóját a Ford

2016. január 12., kedd 08:10

A Ford bejelentette a Detroit Auto Show-n, hogy téli terepen teszteli önvezető autóit. A nyárihoz képest szokatlan időjárási jelenségek egyelőre talán a legtöbb nehézséget jelentik az önvezető autók fejlesztőinek: bár hivatalosan a Google nem mond sokat, úgy tudni, a téli terep nekik is nehézséget okoz, a cég decemberi jelentéséből kiderül, hogy egyelőre nem túl esős és egyáltalán nem havas terepen tesztelik autóikat.

Téli terepen teszteli önvezető autóját a Ford

A Ford tesztpályája Michiganben van, itt több hónapon át tart a tél, van mikor tesztelni. A Ford szerint az autók tetején lévő LIDAR-szenzorok (ezeket látjuk forogni, egy lézer gyorsan szkenneli a terepet) nem lát rendesen a hóban, így nem készülnek elég jó felbontású térképek, amelyek szükségesek a vezetéshez. Téli terepen a Ford arra használja a LIDAR-t, hogy az út feletti tereptárgyakat észrevegye, az útról pedig előre betáplált térképen tájékozódik.

Ilyen térképek viszont nem mindig állnak rendelkezésre. A Volkswagen és a GM is a héten jelentette be, hogy összefogtak a Mobileye nevű céggel, hogy a telefonos adatokból jobb térképek készülhessenek. Hasonlón dolgozik a Tesla is.

Rovatok