Index Vakbarát Hírportál

A koncert kezdődik, kérjük kapcsolják BE a tableteket

2016. január 18., hétfő 18:46

Bár egy komolyzenei koncert normális esetben idáig úgy kezdődött, hogy a közönség önként (ha nem is dalolva) vagy udvarias felszólításnak eleget téve kikapcsolta a nála lévő kütyüket, lehet, hogy ez a szokás csak egy jó két évtizedes epizód volt a magaskultúra és a mobiltechnológia találkozásában, és mostantól sokkal gyümölcsözőbb lesz ez a kapcsolat.

A Bostoni Szimfonikus Zenekar (egyike a legnagyobb amerikai zenekarokat tömörítő „Big five”-nak) a jövőben a koncerthez kapcsolódó tartalmakkal teli iPadeket kölcsönöz majd ki a támogatóinak – a cél a fiatalabb közönség becsábítása a hangversenytermekbe.

A tableteken az aktuálisan játszott darabok kottáin kívül többek között zenészekkel készült videóinterjúk, a zeneszerzőt bemutató podcastek és műelemzések lesznek, ezen kívül a hangversenyteremben monitorokon a zenészek szemszögéből lehet majd közelikből követni a karmester mozdulatait is.

A tableteket egyelőre csak a hátsó sorokban és az erkély alatt lehet majd használni, hogy a villogó képernyők ne zavarják a többi nézőt. Az elképzelés szerint a hallgatóságot arra szeretnék szoktatni, hogy főleg a koncertek előtt és a szünetekben figyeljenek a digitális tartalmakra, de nem akarják korlátozni a hangverseny alatti használatot sem.

A hangversenytermi technológiák kapcsán nem egyöntetű a támogatás, de idáig egész jók a visszajelzések. A szintén ebben a szezonban bevezetett LiveNote nevű app kapcsán is sokan aggódtak, hogy elvonja majd a figyelmet, de például a Philadelphia Orchestránál úgy látják, hogy a fekete háttér előtti szürke szöveggel sikerült minimalizálni a zavaróhatást, a használókat pedig az alkalmazás csak jobban bevonja az előadásba.

Mint Jesse Rosen, a League of American Orchestras vezetője nyilatkozta a tágabb célról:

Az egész a szimfonikus koncertek vizuális élményének a fejlesztéséről szól. Az előadók és a közönség közötti vizuális kapcsolatot a fiatalabb hallgatóság pedig úgy tűnik, sokra értékeli.

Rovatok