Index Vakbarát Hírportál

Új részletek a Microsoft virtuális valóságáról

2016. január 18., hétfő 12:08

A Microsoft mos már lehetővé teszi, hogy fejlesztők kipróbálhassák a HoloLens headsetet, igaz egyelőre csak a New York-i boltjukban. Ideje volt, mert már majdnem egy éve tudunk arról, hogy jön az eszköz, semmit nem lehetett tudni az áráról, az akkumulátoráról, vagy egyéb részletekről.

Lassan azonban a részletek is elkezdtek szivárogni. Bruce Harris, a Microsoft egyik evangelistája beszélt a szemüvegről egy múlt heti prezentációjában. Eszerint a HoloLens akkumulátora intenzív használat mellett is kibírja 2,5 óráig, átlagos használatnál még ennél is tovább, 5,5 órát bírja egy feltöltéssel. A készüléket Bluetooth és wifi segítségével lehet a készülékekhez kötni. Kábeles megoldás nem létezik és a Microsoft nem is tervez ilyet fejleszteni.

Több szemüveget is össze lehet kötni egymással és ezekkel akár ugyanazt a tárgyat is lehet nézni egyszerre. Ezzel a felhasználók egyszerre élhetik át ugyanazt az élményt.

A HoloLens nem egy virtuális szemüveg, nem egy képzeletbeli világot tár elénk. Inkább egy augmented realityt, kiterjesztett valóságot kapnak a felhasználók, vagyis a valódi környezetet kombinálja virtuális elemekkel. Olyan, mintha egy 15 hüvelykes monitort néznék nagyjából hatvan centi távolságból.

Van egy virtuális kezelőfelület 3D tárgyakkal, gombokkal. A játékok szereplői is a felhasználó körül helyezkednek el, mintha a valóságban lennének. Egyik leglátványosabb bemutatója a Minecrafttal történt, a szemüveg valójában Minecraft játéktérré varázsolta a nappalit.

Rovatok