Index Vakbarát Hírportál

Három év után vége a pakisztáni YouTube-tilalomnak

2016. január 19., kedd 08:58

A pakisztáni kormány hétfőn eltörölte a YouTube blokkolását az országban. Három évet kellett várni erre, és az kellett hozzá, hogy a Google elindítsa a videómegosztó helyi változatát, amellyel a kormány könnyedén el tudja távolítani a szerintük nem megfelelő tartalmat.

Pakisztán 2012 szeptemberében tiltotta be a YouTube-ot egy iszlámellenes film miatt. Miután az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmet feltöltötték a videómegosztóra, erőszakos tüntetések kezdődtek a nagyobb városokban. Pakisztán 190 millió lakosának többsége muszlim.

A YouTube helyi viszonyokra alakított változatával a pakisztáni telekommunikációs hatóságok blokkolhatják a szerintük sértő videókat. Miután a kormány számára kedvezően rendeződött a helyzet, megengedte a Google videómegosztójának használatát.

A Google persze azt állítja, hogy nem automatikusan fogja eltávolítani a pakisztáni kormánynak nem tetsző tartalmakat, minden esetben mérlegelik a kérést. A kormányzati kéréseket pedig nyilvánosan kezelik.

Pakisztánban nagyon sok oldalt tiltottak be az elmúlt években az iszlámellenességre hivatkozva. Ez ugyanis nagyon komoly büntetést von maga után, akár halállal is büntethető, bár erre eddig nem volt példa. Ugyanakkor olyan már előfordult – nem is egyszer –, hogy összeverődött tömeg lincselt meg iszlámellenesség miatt embereket.

Rovatok