Index Vakbarát Hírportál

Google: Az Iszlám Államot a sötét webre kell száműzni

2016. január 20., szerda 17:27

Az Iszlám Állam (IS) propagandagépezetét csak úgy lehet legyűrni, ha a kevésbé szem előtt lévő sötét webre száműzzük – mondta Jared Cohen, a Google Ideas igazgatója egy londoni konferencián. A cégóriás agytrösztjének vezetője szerint ahhoz, hogy "digitális területeket foglalhassunk vissza", az IS tagjainak félniük kell attól, hogy elkapják őket, ha bárki által látható módon üzennek a nyilvánosságnak.

A sötét web a webnek az a része, ahová csak az anonim internetezést lehetővé tevő Tor böngészővel lehet alámerülni, így szinte teljesen visszakövethetetlen, hogy ki és mit csinál ott. Cohen szerint a terroristák itt így is, úgy is jelen lesznek, ha akarjuk, ha nem.  Az viszont szerinte újdonság, hogy a mindenki által naponta használt, nyílt webről nem szorítottuk még vissza őket.

Cohen szerint ehhez a terroristák közösségi profiljait gyorsabban kéne törölni, mint amilyen tempóban létre tudják hozni őket. Ez persze nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek hangzik. Pedig nagy erőkkel dolgoznak rajta a nyugati kormányok, az Egyesült Királyság internetes terrorellenes szerve például heti ezer terroristákhoz köthető tartalmat töröltet.

Cohen ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az IS online tevékenysége egyáltalán nem kifinomult. A propagandájuk inkább úgy ömlik rá az internetre, ahogy az igénytelen levélszemét önti el az emailfiókokat.

Az én szememben az IS nem egy geek szervezet.

A szintén a Google Ideasnál dolgozó Yasmin Green szerint az egyik lehetséges fegyver az online terroristapropaganda ellen, hogy célzott hirdetésekkel bombázzák azokat, akik megnézik ezeket a propagandaanyagokat. Vagyis gyakorlatilag célzott ellenpropagandát zúdítsanak azokra, akikről úgy látják, hogy nyitottak lehetnek a terroristák üzeneteire. Márpedig ha a Google valamit tud segíteni, az a hirdetések minél pontosabb célzása.

Előre menekülnek

Az IS is érzi a növekvő nyomást, ezért még tavaly októberben váltottak, és az elsődleges propagandacsatornájuknak a Telegram nevű üzenetküldő appot tették meg. A londoni konferencián szintén előadó Shiraz Maher radikalizmuskutató szerint valóban kevésbé jellemző már, hogy a radikalizálódó, Irakban és Szíriába utazó brit fiatalok Twitteren vagy Instagramon találkoznának a terroristák toborzóüzeneteivel.

Jól mutatja, hogy a hatóságok az IS mögött loholnak, hogy a Telegram is csak több hónapos késéssel, a párizsi merényletek után kezdte el irtani a terroristákhoz köthető csatornákat. (A privát üzeneteket ugyanakkor erősen titkosítja a Telegram, így ezzel maga a cég se tud mit kezdeni.) Tavaly decemberben pedig már saját hírolvasó appot is kiadott a szervezethez köthető Amaq News Agency, amelyet az alkalmazásbolton kívülről lehet letölteni Androidra.

Rovatok