Index Vakbarát Hírportál

A Kalasnyikov, ha amerikaiak tervezik

2016. január 21., csütörtök 07:05

Épp a napokban zajlik az USA egyik legnagyobb rendvédelmi és fegyveres kiállítása, a SHOT. Itt a teljesen átlagos pisztolyok és puskák között van pár igazi gyöngyszem is, például idén kiderült, hogy nézne ki a világ legismertebb fegyvere, a Kalasnyikov, ha egy amerikai cég tervezné az új változatot.

AK Alpha 3D

A Kalashnikov USA nevű cég eredetileg az orosz fegyvergyár amerikai exportját kezelte, ma már ennél kicsit szélesebb körben dolgoznak, például új fegyvert terveznek a már megszokott rendszer köré.

A SHOT 2016-on bemutatott AK Alpha fantázianevű fegyver működésében nem tér el az orosz változattól, ugyanúgy a megbízható, gázelvételes, hosszú gázdugattyú-hátrasiklásos, forgózáras reteszelés az alap, az amerikaiak inkább a külsőségekben és a kényelmi funkciókban turbózták fel a hírhedt orosz különleges alakulatról elnevezett fegyvert.

A személyre szabható, illetve jobb- és balkezeseknek egyaránt beállítható kezelőszervek mellett a pisztolymarkolat és a(z amúgy behajtható) válltámasz nagy fokú variálhatósága érdekes, illetve hogy a markolatban elrejtett üregbe akár az fegyver szereléksínjére rögzített, külső energiaforrást igénylő eszközök működtetéséhez kellő elemeket is el lehet helyezni. Hasznos és jól kinéző újítás az átlátszó elemekkel spékelt ívtár, ami akkor jön jól, ha olyan fiatal gyerekkatonának adja az afrikai kiskirály a fegyvert, aki nem tud harmincig számolni.

Érdekes kérdés, hogy vajon a műanyag tokozás nem ront-e valamennyit a fegyver legendásan egyszerű karbantartásán és strapabírásán – mivel a most bemutatott változat még csak prototípus, és az értékesítését valószínűleg csak polgári piacon tervezik, jó eséllyel sosem fogunk pontosan adatokat kapni ezzel kapcsolatban. A bejelentést vegyes lelkesedés fogadta: volt, aki szerint már nagyon ráfért egy kis dizájnolás a felhasználói élményt sokadlagosként kezelő fegyverre, mások szerint viszont egyenesen a gulágra kéne küldeni, aki SCAR-válltámaszt szerkeszt egy Kalasnyikov nevű fegyverre.

Rovatok