Index Vakbarát Hírportál

Magyar ötlet adhat lökést a drónoknak

2016. január 22., péntek 09:29

A héten egy autó tetejére leszálló drónról írtunk, mire válaszul kaptunk egy levelet, ami a legfurább, drónnal kapcsolatos magyar találmányról tájékoztatta a szerkesztőséget.

Egy hajítógépről van szó, melynek lövedéke nem egy óriási szikla, hanem egy drónrepülő, ellensúlyként pedig egy terepjáró szolgál. A jármű tetejére-hátuljára rögzített kar előre lendülése adja meg a felszálláshoz szükséges kezdősebességet a drónnak, a kar mozgását pedig az adja, hogy az autó hátulját először a magasba emelik, majd hagyják, hogy a gravitáció tegye a dolgát. Az alábbi videó elég jól összefoglalja, mi is történik.

A szerkezet elég jól ki van találva. Eleve elég egy ember az összeszereléséhez és a működtetéséhez, a fejlesztők szerint nincs benne semmilyen bonyolult elektronika vagy érzékelő, ráadásul a drón súlyától függően akár 7-20 méteres másodpercenkénti kezdősebességet is képes biztosítani 8 méteres kezdő magasságon. A magasság azért kell, hogy a repülő elkerülhesse a környéken lévő bokrokat és kisebb fákat. További előny, hogy akár összeszerelt állapotban is szállítható, az autón nem lóg túl oly módon, hogy az a KRESZ szabályaiba ütközzön. Az AMORES Robotics nevű fejlesztőcsapat találmánya egyelőre szabadalmi bejegyzés előtt áll.

Rovatok