Index Vakbarát Hírportál

Pixelekből épül fel a jövő tanterme

2016. január 22., péntek 06:41

Számtalan meghiúsult kísérlet után újra megpróbálják hasznos eszközként eladni nekünk a virtuális teret.

Most egy népszerű játék, a Minecraft világát alakították át úgy, hogy az kompatibilis legyen az osztályteremmel. 

Ezt kedden jelentette be a Microsoft, egy nappal a világ legnagyobb oktatási kiállítása, a londoni BETT nyitása előtt.

A Minecraft Oktatási Kiadás futtatása rém egyszerű, egy kihelyezett demón másodpercek alatt elindítják nekünk a tanári számítógépen futó szervert, valamint egy tableten a diákoknak szánt programot. Az is kiderül, hogy a tanárok kezébe akkora hatalmat adnak, hogy attól bármely videojátékos ereiben megfagyna a vér. Egy gombnyomással megakadályozható a diákként belépett felhasználók mozgása, és arra lehet őket kényszeríteni, hogy azt csinálják, amit a tanár kér tőlük.

Hogy mire jó a Minecraft a tanórán, arra több példát is mutatnak . Például egy pixeles kockákból felépített hatalmas emberi szemet, melybe a diákok akár be is sétálhatnak a karakterükkel, hogy jól megnézzék belülről.

Ennyi erővel papírból is hajtogathatnának emberi szerveket, az sem lenne sokkal kevésbé valósághű. Jóval hasznosabbnak tűnik, hogy töriórán meg lehet kérni a diákokat, építsenek fel egy amfiteátrumot, esetleg egy középkori füles bástyát.

A programozható virtuális kockák segítségével matematikában felhasználható logikai kapuk, pixeles műalkotások, vagy akár irodalmi művek képzeletbeli helyszínei is megalkothatók.
 

Gyorsan végigfutok a demóban bemutatott egyszerű pályán, de abban pont nem tanulok semmit újat, mert csak ugrálni kell megszaladni, mint bármelyik fps-ben. Amikor eljutunk oda, hogy kéne keresni egy kapcsolót, inkább eleresztem a dolgot. A 45 perces tanórákon ez is belefér, a vásári forgatagban azonban nincs idő ilyesmire.  

Zsebébe nyúlt a Microsoft, hogy utána mások zsebébe nyúlhasson

A Minecraft most már a Microsoft játéka, 2014 őszén vette meg azzal, hogy 2,5 milliárd dollárért felfelvásárolta a fejlesztő céget, a svéd Mojangot. Ehhez vett most a szoftvercég egy modot, amit Oktatási Kiadás néven dob majd piacra. A tanároknak szánt szerver 20 brit fontba, a diákoknak szánt verzió 8 fontba kerül, vagyis jóval olcsóbb, mint maga a játék. Otthoni játékra az eredeti Minecraft 18 fontba kerül, míg az elkülönített szerveren való játékért (a Realms funkció) havonta 5,6 font előfizetési díjat kell kifizetni.  

Az Oktatási Kiadás eredetileg MinecraftEdu néven futott, és csak egy mod volt a Minecrafthoz. A Teacher Gaming nevű startup fejlesztette ki, és ez is drágább, mint a Microsoft ajánlata: a szerverért 28 fontot kérnek, a felhasználóknak az appért 10-13 fontot kell kifizetni. A Microsoft-féle oktatási verzió nyáron lesz elérhető, eleinte egy ingyenes próbaváltozatban lehet majd küzdeni a pixelekkel. Aki MinecraftEdu licenccel rendelkezik, egy egész éven át ingyen használhatja majd az Oktatási Kiadást. 

Óvatosan támadnak a pixelek

Amikor szerdán megérkeztünk a BETT-re, rögtön belefutottunk egy hatalmas előadásba a Minecraftról, körülbelül 90-100 nézővel. A többségük feltehetően pedagógus, hiszen ők látogatnak el erre a show-ra.

Mennyien használták már a Minecraftet órán? – kérdezi az előadó, és úgy 6-8 kéz lendül a magasba. Ez nem túl jó arány, ennél jóval több jelentkezőre számíthattak. A MinecraftEdu oldalán az áll, hogy már több mint 5500 tanár kipróbálta ezt a modot, a világ több mint 40 országában.

Nehéz előre megmondani, hogy mennyi ideig fog tartani a Minecraftet övező lelkesedés. Láttunk már hasonlót, amikor a Second Life virtuális terébe annyira beleszerettek a cégek, hogy dollármilliókért építettek online konferenciatermet, céges főhadiszállást, hogy aztán mindenki elfeledkezzen erről az egészről. A rajzolt vállalati tulajdon pillanatok alatt értékét vesztette.

Az biztos, hogy a Microsoftnak elmondhatatlanul nagy szüksége van a Minecraftre. A szoftvercég elkeseredetten igyekszik kapcsolatot teremteni a gyermekekkel, akiknek az Office már csak egy irodai szoftver a sok közül, viszont meg vannak őrülve ezért a játékért. Csak arra kell jó előre felkészülni, hogy pár év múlva talán már egy másik hasonló játékért lesz oda a fél világ.

Rovatok