Index Vakbarát Hírportál

Egymillió brit diákból nevelnek hekkert

2016. január 23., szombat 08:08

A technológia gyors fejlődése azzal a kellemetlen következménnyel jár, hogy könnyű lemaradni. Ma már sok felnőtt elmondhatja magáról, hogy számítógép közelében nőtt fel, de a gyermekek élete most az okostelefon körül forog. A programozható eszközök legújabb generációja azonban a mobilnál is kisebb, csupán egy körömnyi méretű csip, amit ruhákba és más hordható eszközökbe, játékokba és lakásvezérlő kütyükbe építenek bele.

Éppen emiatt van nagy jelentősége annak, hogy a brit közszolgálati televízió több tucat partner támogatásával

1 000 000 darab programozható, szenzorokkal ellátott miniatűr lapkát oszt szét ingyen a hetedikes diákok között.

A brit 10-14 éves korosztály körülbelül egynegyede hozzájut a BBC tévétársaság kutatóközpontjában kifejlesztett Microbit lapkához, amit a londoni BETT oktatási-technológiai vásáron mutattak meg a nagyközönségnek.

A tanárok a februári féléves szünetben elkezdhetnek kísérletezni vele, a diákok pár hónappal később, a BBC reményei szerint még a tanév vége előtt hozzájutnak a kisméretű kütyühöz.

Az egymillió Microbit szétosztása azt jelenti, hogy a brit 10-14 éves korosztály egynegyede elkezdhet magának hardvereket hekkelni.

A Microbit lapkán van:

A vásáron elég menő dolgokat mutattak be, amit a tizenegy iskolában korábban lefolytatott tesztek során alkottak meg a diákok.

Tóth Balázs (@bthtzsl) által közzétett videó,

A fenti ismétlődő videón az látható, ahogy a Microbitből kialakított távirányító a mozgásérzékelő segítségével vezérli a játékdaru motorjait. Az áttetsző dobozba helyezett vezérlőegységes előre-hátra döntve az emelőkosár mozdul fel és le, oldalra döntve forogni kezd a daru.

A Microbitet nagyon egyszerű programozni, erre alkalmas a Microsoft Block Editor nevű app, ez a tanárok által is jól ismert Scratch környezethez hasonló, illetve a Samsung is készített hozzá egy appot, hogy

a gyerekek akár hazafelé a buszon is tudjanak kódolni, ha már unják az Angry Birdsöt.
 

Három sornyi kóddal létrehozható egy kameravezérlő app, ez gombnyomásra elindítja a kamerát, és készít egy képet. A profibbak azonban a mozgásérzékelővel exponálnak, és ezzel máris elkészült egy biztonsági kamera, ami akkor kapcsol be, amikor a Microbit az ajtó nyitását érzékeli. Most több tízezer forintot elkérnek egy biztonsági kameráért, de hamarosan brit tinédzserek ezrei tudnak majd hasonlókat építeni maguknak.

Akár az is ki tudjuk írni a ledekből álló kijelzőre, hogy Index, ez a program körülbelül fél perc alatt összedobható.

Tóth Balázs (@bthtzsl) által közzétett videó,

A Microbit a fentieknél jóval komolyabb dolgokra is képes, például összeköthető a szintén oktatási eszköznek szánt Raspberry Pi számítógéppel. Erre a szintre valószínűleg már csak azok jutnak el, akiket komolyabban érdekel a programozás. A Microbit egymillió felhasználójából biztosan nem lesz mindenki hardverhekker, ugyanakkor az is feltételezhető, hogy aki elkezd vele játszani, az sokkal jobban fog érteni ezekhez az eszközökhöz, mint aki csak a boltban látott hasonlókat. 

A BBC a brit iskolások megajándékozása után a globális piacra is bevezeti a lapkát, tehát akár magyar tanárok is elkezdhetnek vele tananyagokat gyártani a hazai diákoknak. Ez viszont már pénzbe fog kerülni, mert a brit közszolgálati tévécsatorna szakértői okosan kitalálták, hogy nem csupán a saját országuk diákjait fejlesztik, hanem olyan minőségű taneszközt állítanak össze, hogy az exportálható termékként is megállja a helyét.    

Rovatok