Index Vakbarát Hírportál

300 000 drónt regisztráltak az USA-ban

2016. január 28., csütörtök 07:27

Nagyjából minden ezredik amerikai állampolgárra jut egy drón, derült ki a szövetségi légügyi hatóság (FAA) által közzétett adatokból. Az Egyesült Államokban december 21. óta kötelező regisztrálni a pilóta nélkül eszközöket, ha azok 250 grammnál nehezebbek és 25 kilogrammnál könnyebbek.

Az FAA szakértői nagyon elégedettek a regisztrált drónok mennyiségével, mert keményen dolgoztak azért, hogy mindenki megértse a regisztráció fontosságát. Erre elsősorban biztonsági okokból volt szükség, mert történt már néhány incidens. Egyesek a Fehér ház fölött akartak átrepülni, mások az erdőtüzek oltására érkező tűzoltósági helikoptereket veszélyeztették, és Angela Merkel német kancellárhoz is túlságosan közel került egy ilyen szerkezet.

Az első harminc napban még az ügyintézés szerény 5 dolláros díját is elengedte az FAA, hogy ezzel is regisztrációra ösztönözze a felhasználókat. Persze elrettentő erőfitogtatást is bevetettek: aki december 21. előtt vette meg a drónját, és február 19. előtt nem regisztrálja, az nem tudja majd legálisan röptetni.

A gépeket jól láthatóan meg kell jelölni a  regisztrációs számmal, hiszen ennek az egész procedúrának éppen az a lényege, hogy minden esetben azonosítani tudják drónok tulajdonosát. Az FAA a felhasználó nevét, címét és emailcímét is feljegyzi, és a regisztrációt három évente kell megismételni. 

Az FAA adataihoz annyit kell még hozzáfűzni, hogy a piacelemzők becslése szerint legalább 1 millió drón talált gazdára az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy még csak a harmadukat sikerült bejegyezni.

Rovatok