Index Vakbarát Hírportál

Megölik a hekkerek kedvenc támadási pontját

2016. január 28., csütörtök 14:28

Az Oracle úgy döntött, hogy kinyírja a Java böngészőpluginjét, a weben támadó hekkerek egyik kedvenc játékát. Ezt azonban nem teljesen önszántából teszi, hanem kényszerből, mert a komolyabb böngészők megszüntetik, vagy már meg is szüntették a pluginek támogatását, éppen a már említett biztonsági kockázatok miatt.

A Mozilla 2016 végén lövi le a plugineket a Firefoxban, a Google tavaly szeptemberben megszüntette azoknak a plugineknek a támogatását, amelyek a NPAPI szabványra épülnek - a Java és a Silverlight is ilyen. A Microsoft Edge nem is támogatja a plugineket. Így már csak a jó öreg Internet Explorer és az Apple Safari marad meg a Javának.  

A plugin nornális esetben a Java Development Kit (JDK) fejlesztőcsomag része lenne, de a 2017 márciusában érkező 9-es verzióban ez már nem lesz benne.

Az Oracle azért sem akarja a Java plugint forszírozni, mert az egy csomó feladatot ró a webes appok fejlesztőire, és azt sem tudják megoldani, hogy mindegyik böngészőben minden pont ugyanúgy működjön. A legjobb megoldás, ha a fejlesztők átállnak a Java Web Start nevű megoldásra, mert az ezzel legyártott appok plugin nélkül is elindulnak a böngészőkben.

Rovatok