Index Vakbarát Hírportál

Mit gondol, mit kapott az ember, aki lenyúlta a google.com doménnevet?

2016. január 31., vasárnap 07:21

Tavaly ősszel Sanmay Ved, a Babson Egyetem hallgatója azzal került be a hírekbe, hogy rövid időre birtokba vette a Google.com címet. Ügyesen észrevette, hogy lejárt a regisztráció, és ezzel a domén szabadon elvehetővé vált. A Google gyorsan visszaszerezte a címet, és jutalmat ígért a fiatalnak a biztonsági hiba felfedezéséért.

Eddig nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyit ért a milliárdos keresőcégnek a cím visszaszerzése, de a biztonsági hibákra adott jutalmak listájáról szóló blogbejegyzésben (Google Security Rewards) külön kiemelték, hogy a diáknak 6006,13 dollárt akartak adni. (A furcsa számra az a magyarázat, hogy nagyjából úgy néz ki, mintha a GOOGLE szó lenne odaírva. Csak egy kicsit hunyorogni kell, hogy észrevegyük.)

Amikor kiderült, hogy a diák a teljes összeget eladományozza, a Google duplázott, és 12012,26 dollárt utalt át neki. Ez a pénz csepp a tengerben: a keresőóriás összesen több mint 2 millió dollárt fizetett ki nagyjából 300 kutatónak, és volt köztük olyan, aki az Androidban felfedezett bugokkal 37500 dollárt kaszált.

Rovatok