Index Vakbarát Hírportál

A Google anyacége megelőzheti az Apple-t a világ legértékesebb vállalataként

2016. február 1., hétfő 11:07

A New York-i tőzsde pénteki zárásakor 13 milliárd dollár választotta el az Alphabet céget az Apple-től. Az Apple-ről tudjuk, hogy a világ legértékesebb vállalata már egy ideje, piaci értéke 500 milliárd környékén mozog, de tavaly volt olyan időszak, amikor jóval 700 milliárd dollárt felett volt az értéke.

Sokáig megközelíthetetlennek tűnt a cég, de úgy tűnik, valakinek sikerült utolérni az Apple-t. A kihívó az Alphabet, amely valójában a Google anyacége.

A Google ugyanis egy ideje már nem Google néven fut, ha a kiterjesztett cégbirodalmat nézzük. A Google alá csak a Chrome, az Android és a YouTube tartoznak. Azok a cégek, amelyeket az elmúlt években vettek meg, már egy másik cég részei. Ez a másik cég az Alphabet, ennek egyik részlege a Google, másik részlege a Nest, harmadik részlege a kutatásokkal foglalkozó X Labs.

Az Alphabet tavaly augusztus óta létezik, ekkor jelentette be a Google, hogy teljesen átalakítja struktúráját. Azért esett az Alphabetre a választás, mert a Google-nak az abc minden betűjére van saját cége. Az átalakítás értelme pedig az volt, hogy az egyes üzletágak egymástól függetlenül tudnak, feltehetően hatékonyabban működni. Az Alphabet vezére Larry Page, a Google egyik alapítója.

Nos, ez a mamutcég érte utol majdnem az Apple-t piaci értékben. Minden egyes nappal egyre közelebb kerül egymáshoz a két cég, emiatt egyre valószínűbb, hogy az Alphabet hamarosan megelőzi az Apple-t. Ennek adhat nagy lökést a mai gyorsjelentés is, amely az előrejelzések szerint pozitív lesz. A Google-nak pedig nem lenne meglepő, ha egy nap alatt néhány milliárd dollárral nőne a piaci értéke, volt már erre példa a múltban is.

Rovatok