Index Vakbarát Hírportál

Gyengéden markoló robotujjakat fejlesztettek

2016. február 1., hétfő 13:44

A robotokról nem az az elképzelésünk, hogy képesek gyengéden is megfogni törékeny tárgyakat. Eddig nem is igazán volt ez jellemző rájuk. Az EPFL kutatói most olyan módszert dolgoztak ki, amellyel a robotok elektrosztatikusan emelnek fel lufit, papírt, tojást vagy éppen törékeny tárgyakat.

Olyan ez, mint amikor a lufit a hajunkhoz dörzsöljük, hogy aztán a falra ragasszuk. Ekkor is a tárgyaknak azt a tulajdonságát használjuk ki, hogy bizonyos anyagok dörzsölés hatására elektromos töltésűvé válnak.

Ez az első alkalom, hogy a robotikában az elektrosztatikusságot használják, legalábbis ezt állítja Jun Shintake, a tanulmány vezető szerzője. Amikor bekapcsolják a készüléket, az elektródák az izmok mozgását utánozva kinyúlnak a tárgy felé. Az ujjak finoman kitapogatják a tárgy formáját, majd felemelik azt.

A lapszerű ujjak saját súlyuk nyolcvanszeresét képesek felemelni és még az sem szükséges hozzá, hogy előzetesen ismerjék a tárgy alakját. Az eddig használt módszerekkel az ujjakat sűrített levegővel irányították és törékeny tárgyakat nem is tudtak felemelni a robotkezek. Lapos és deformálható tárgyakkal sem tudtak mit kezdeni.

Az újdonság a mostani fejlesztésben, hogy két technikát kombinálnak, a mesterséges izomzatot az elektrosztatikával. 

Rovatok