Index Vakbarát Hírportál

Óriásguppi hasában utazott a Mars-űrhajó

2016. február 2., kedd 13:45

Nem volt még találóbb elnevezés repülőgépre, mint a Super Guppy (szuper guppi). Messziről nézve ez a hatalmas repülő tényleg halra hasonlít. Közelebbről azonban egy igazi óriás az a repülő, amelyen a NASA szállította az Orion űrkapszulát.

A Super Guppy egy nagy teherszállító gép, az 1960-as évek közepén fejlesztették ki az elődjét, a továbbfejlesztett modellből pedig csak öt darab készült. NASA 377SG Super Guppy néven is ismert.

A repülőt a NASA programban használt nagyméretű alkatrészek szállítására használták, ezzel szállították például a Saturn V. rakétát Kaliforniából Floridába. A NASA másik lehetősége a szállításra a hajó lett volna, de ez hónapokig tartott volna a Panama-csatornán keresztül.

Mostanra csak egy Super Guppy van a NASA szolgálatában, a másik négyet múzeumokban állították ki. A fedélzetén 7,6 méter széles, 7,5 méter magas és 33,8 méter hosszú tárgyakat lehet szállítani. A gép összesen 26 tonna terhet bír el.

Az Orion kapszulát a NASA arra fejlesztette ki, hogy majd ezzel szállítanak ember a Marsra. A kabinbannégy ember fér majd el a tervek szerint és az SLS-nek nevezett hordozórakéta-rendszerrel indítanák útjára. Most azért kellett a floridai Kennedy Űrállomásra szállítani, hogy megkezdjék fejlesztésének következő szakaszát. Ha jól haladnak 2018-tól indulnának a legénység nélküli tesztek, és ha minden terv szerint halad, 2021-ben repülhet az első ember az Orionnal.

Rovatok