Index Vakbarát Hírportál

Szénné keresi magát a Nokia régi szabadalmaival

2016. február 2., kedd 09:09

Véget ért a régóta húzódó szabadalmi vita a Samsung és a Nokia között, ez több mint egymilliárd dollárt jelenthet a következő három évben a finn cégnek. A Nokia még 2013-ban állapodott meg a Samsunggal, mindkét cég átengedett szabadalmakat a másiknak 2018-ig.

A most bejelentett megállapodás tisztázott néhány részletet, így elejét veheti egy esetleges pernek a jövőben.

Érdekes, hogy a legutóbbi bejelentéskor tíz százalékkal csökkent a Nokia részvényeinek értéke, mert az elemzők nagyjából százmillió dollárral felülbecsülték az összeget. 2014-re 800 millió dolláros szabadalmi megállapodást kötöttek, de az elemzők inkább 900 milliót vártak.

A Nokia akár több pénzt is kaphatott volna, ha nem fordulnak független döntőbírósághoz. De a cég elnöke azt mondta, hogy az ilyen szabadalmi vitákat jobb így elrendezni.

A gyártók sokszor kötnek hasonló megállapodásokat, szinte folyamatosan szabadalmakon vitáznak egymással. Volt olyan időszak, amikor szinte naponta érkeztek olyan hírek, hogy az egyik cég peli a másikat és viszont. A Nokiának az LG-vel is van egy folyamatban lévő ügye és ha ügyesen tárgyalnak, akkor még a mostaninál is több pénzt hozhatnak neki régi szabadalmai.

Rovatok