Index Vakbarát Hírportál

Úgy meghekkelték a NASA-t, hogy csak na

2016. február 2., kedd 09:13

Állítólag nemcsak nagy mennyiségű adatot loptak el a NASA-t meghekkelő csoport tagjai, de átmenetileg az űrhivatal egy drónja felett is átvették a hatalmat – állítja az infowars.com. A cikkben részletesen írnak az akcióról, azonban korántsem biztos, hogy valóban minden úgy történt, ahogy azt a NASA állítólagos időjárás-befolyásoló kísérletei miatt támadó hekkerek állítják.

Az Infowars információi szerint a támadók egy korábban valószínűleg a NASA-nál dolgozó férfitől vásárolták meg a támadáshoz szükséges kezdeti adatokat, és már az akció elején találtak egy olyan gépet, melyen az üzemeltetők az alapjelszót hagyták meg az egyik, komolyabb jogokkal rendelkező felhasználónál.

A támadók állítólag egy halom fénykép, videó és egyéb adat megszerzése mellett arra is lehetőségük nyílt, hogy egy preparált fájl jó helyre másolásával helytelen repülési tervet tápláljanak a NASA egy 200 millió dolláros drónjának fedélzeti számítógépébe (a hekkercsoport egyes tagjai ellenezték ezt az akciót). Az eredeti terv az volt, hogy a gép a Csendes-óceán habjaiba veti magát, de végül a NASA dolgozói még időben észrevették a drón furcsa működését, és átálltak kézi irányításra azelőtt, hogy a repülő zuhanni kezdett volna.

A támadók elmondása szerint végül a NASA megváltoztatta az összes, általuk használt jelszót, így szép lassan kizárták őket a rendszerből, de mielőtt ez megtörtént volna, 631, főleg 2012 és 2013 között felvett légi felvételt, illetve a dolgozók személyes adatait tartalmazó listákat töltöttek le. Ez utóbbi bizonyítékaként közzétettek egy fotót, amin a NASA dolgozóinak listája látható, nevekkel, email címekkel, telefonszámokkal együtt.

A fenti állításokkal egy komoly probléma van: még a NASA-t folyamatosan kritizálók sem hiszik, hogy akár csak egy szó is igaz belőle. A NASA természetesen közleményben tagadta, hogy a támadás valóban a hekkerek verziója szerint ment végbe. Azt írták, nincs olyan bizonyíték, amely azt mutatná, hogy a Global Hawk drónt valóban veszély fenyegette volna, a videók és más, tudományos jellegű adatok pedig mind nyilvánosan elérhető fájlok. A NASA amúgy közhivatalként példásan együttműködő, a tudományos eredményeik legnagyobb részét a keletkezéstől számított néhány napon belül közzéteszik – az állítólagos hekkerek valószínűleg a bárki előtt nyitva álló, 30 ezernél is több adatforrás valamelyikét csapolták meg.

A dolgozói lista is érdekes: bár elsőre rémisztőnek tűnik, hogy egy cég dolgozóinak listája nyilvánosan elérhető, a NASA-nál külön weboldal van arra, hogy bárki kikereshesse az alkalmazottak elérhetőségét (ami szintén nem meglepő, hiszen egy közpénzből működő, állami hivatalról van szó). A people.nasa.gov oldalra bárki felmehet, és az utónév mezőbe írt csillaggal az összes dolgozó nevét lekérheti. Na jó, kell egy kis ügyeskedés, mind a 17 ezer melós nevét nem tudjuk lekérni, viszont kezdőbetűnként már simán – viszont az, hogy valaki A*, B* jelleggel kéri le egy telefonkönyv összes bejegyzését, messze áll a számítógépes rendszerekbe való illetéktelen behatolástól. Tessék, itt az összes A-val kezdődő vezetéknevű ember, h4Ck3d by 1nd3X.hu.

A kritikusok azért vették védelmükbe a NASA-t (szokásuktól gyökeresen eltérően), mert a hekkerek azt írták, hogy a támadással arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a NASA éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásai tulajdonképpen a chemtraillel megegyező, csak kedvezőbb megítélésű dolgok. A NASA kritikusai viszont az „érted haragszunk, nem ellened”-típusú kritikusok, így ha valaki ilyen egyértelműen idióta váddal áll elő, nagyon gyorsan összezárnak, és védelmükbe veszik a hivatalt, melynek céljaival egyetértenek, inkább csak a módszerekkel nem.

Rovatok