Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft megvette a Swiftkeyt

2016. február 3., szerda 09:49

A Microsoft felvásárolta a Swiftkeyt, az egyik legnépszerűbb okostelefonos prediktív billentyűzet fejlesztőjét. A vételi ár a Financial Times információja szerint 250 millió dollár (71,45 milliárd forint). Jól jelzi az üzlet súlyát, hogy ez majdnem duplája annak, amit néhány hete az IBM fizetett a videostreamelő Ustreamért.

A londoni központú cég szövegbeviteli szoftverét mesterséges intelligencia (MI) hajtja, amely a korábban alkotott szövegekből tanul, így személyre szabottan jósolja meg, milyen szavakat akarunk épp leírni. A Swiftkey bekerült a Stephen Hawkingnak fejlesztett rendszerbe is, és állítólag kétszeresére gyorsította a betegsége miatt beszédképtelen fizikus kommunikációját.

MI és mobilos dominancia

A Microsoft ezzel a vétellel egyrészt a mesterséges intelligencia terén is erősít, ahol egyre nagyobb a verseny a nagy techcégek között a tehetséges fejlesztős megszerzéséért. A múlt héten a góbajnok MI-vel nagy áttörést elérő Google például szintén egy brit cég, a DeepMind felvásárlásának köszönheti a sikert, de a Facebook is több ilyen irányú üzletet kötött az utóbbi években.

Másrészt a Microsoft folytatja a tavaly elkezdett hadjáratát népszerű appok felvásárlására, hogy ezeket beépítse a saját mobilos ökoszisztémájába, és így erősítsen a villámtempóban növekvő mobilpiacon – mindez pedig a Windows Phone egyre nyilvánvalóbb bukásával még sürgősebbé válhatott. Korábban a Microsoft olyan cégeket vett meg ennek az offenzívának a részeként, mint a naptáralkalmazást fejlesztő – épp az Outlookba beolvadó – Sunrise Calendar, a lista- és teendőkezelő szoftvert kiadó Wunderlist, vagy korábban az emailszolgáltatást kínáló Accompli (ez azóta maga az Outlook).

Mindenki jól jár

A felvásárlás a FT szerint a Swiftkeynek is jól jön, mert bár több mint 300 millió eszközre telepítették az appot, és sok szakmai elismerést is kapott, a cég nem igazán találta a megfelelő modellt ennek a népszerűségnek a pénzre váltásához. Eleinte fizetős volt a letöltés, aztán ingyenessé vált maga az app, és kiegészítőket lehetett hozzá venni, emellett pedig telefongyártókkal is próbált megállapodásokat kötni a cég, hogy telepítsék gyárilag a szoftverét.

Érdekes egybeesés, hogy a Microsoft épp egy hete jelentette be, hogy a saját fejlesztésű Word Flow billentyűzet hamarosan érkezik iOS-re és Androidra is, kérdés, hogy a Swiftkey megszerzése után is megtartják-e a külön appot, vagy egybeolvasztják a két megoldást. Az sem kizárt, hogy a Swiftkey elsősorban nem is a billentyűzet miatt kellett a Microsoftnak, hanem az mögöttes MI-technológiát akarták megszerezni más projektekhez.

Rovatok