Index Vakbarát Hírportál

Merjünk nagyot álmodni: űrbányászati nagyhatalom lenne a törpeállam

2016. február 3., szerda 19:39

Európában először Luxemburg tenné lehetővé az aszteroidák és az azokból kinyert nyersanyagok kereskedelmi hasznosítását. A most készülő törvény a remények szerint Luxembourgot a világűr európai bányászati központjává teszi – írja az MTI.

Tanácsadóként az Európai Űrügynökség (ESA) korábbi főigazgatója segíti a luxemburgi programot. Jean-Jacques Dordain többek között azzal érvel, hogy a világűr felfedezése az ott található nyersanyagok használatát igényli, mert az nem vezetne messzire, ha a Földről kellene vinni minden csepp vizet, élelmiszert és hajtóanyagot.

De tudjuk, hogy az űrben található nyersanyagok földi hasznosításában még nagyobb lehetőség van, a Föld csökkenő forrásait az optimista űrkutatási elképzelések szerint innen lehetne pótolni. Egy friss tanulmány azt az elsőre talán meghökkentő állítást teszi, hogy az űrbányászat olcsóbb lenne, mint a cseppfolyós földgázt (LNG) előállító legnagyobb földi üzemek felépítése. Eszerint a Holdon már 9 milliárd dollárból be lehetne indítani a bányászatot, egy-egy közelünkben elhaladó aszteroida pedig már 482 millióból kijönne, és még ennél is vannak jóval olcsóbb költségbecslések.

Ha a technológiai problémákat elhárítják, óriási lehetőségek nyílnának meg: már most is több mint 13 ezer földközeli aszteroidát ismerünk. A fő cél a nemesfémek (platina, ozmium, irídium, palládium, ródium, ruténium) kitermelése, az ezen az egyelőre még csak papíron létező piac egyik meghatározó szereplője, a Planetary Resources szerint egy fél kilométer átmérőjű aszteroida ezekből annyi nyersanyagot nyújthat, mint amennyit a Földön eddig valaha kitermeltek.

A jelenleg érvényben lévő nemzetközi szabályozás értelmében azonban a világűrben található nyersanyagokat nem lehet kisajátítani, azokat a Föld minden országának hasznára kell fordítani. Ezt azonban sokan vitatják, vagy éppen kevésbé szigorúan értelmezik. Az Egyesült Államok novemberben már elfogadott egy olyan törvényt, amely azt mondja ki, hogy az aszteroidákból és más égitestekről származó nyersanyag a kitermelőjét illeti meg. A luxemburgi törvény a jelek szerint hasonló céllal készül; a tervek szerint ez év végére készül majd el.

Rovatok