Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft az okosotthon kötőszövete akar lenni

2016. február 4., csütörtök 09:17

A Microsoft stratégiájának az utóbbi években a legfontosabb alappillére a vállalati felhőszolgáltatás. Mivel a Dolgok internete (IoT), vagyis az okosotthonok különböző eszközei közötti hatékony együttműködéshez is elengedhetetlen a felhőalapú háttérszolgáltatás, nem meglepő, hogy a cég erre is egy egész szolgáltatáscsomagot kínál. Ez az Azure IoT Suite, amelynek fontos része az október óta tesztelt, de a mai napon élesedett Azure IoT Hub.

Ezt a rendszert szánja a cég az okosotthonok agyának, annak a csomópontnak, amely kezeli és támogatja a különféle rácsatlakozó eszközöket és alkalmazásokat, és segíti az ezek közötti kommunikációt. Egyik előnye, hogy mivel a Microsoft csomagjának része, a cég többi kapcsolódó szolgáltatásával is könnyen összeköthető.

Az IoT Hub híd az ügyfelek eszközei és az azokhoz tartozó felhőszolgáltatások között, amely lehetővé teszi az adatok valós idejű tárolását, elemzését és felhasználását

– írta a bejelentés kapcsán Sam George, a cég okosotthonos részlegének egyik vezetője.

Persze nem a Microsoft az egyetlen cég, amely nagy lehetőségeket szimatol az okosotthonok mögött futó felhőszolgáltatásokban. A felhőbiznisz éllovasa, így a Microsoft egyik fő riválisa az Amazon, ők már decemberben megnyitották a maguk hasonló szolgáltatását, az AWS IoT-t. A Google ezen a téren még hátrébb tart, de mivel a felhőben ők is otthonosan mozognak, és a Nest felvásárlása révén magában az okosotthon felszerelésében is érdekeltek, csak idő kérdése, hogy ők is lépjenek.

Rovatok