Index Vakbarát Hírportál

Egy zettabájtnyi adatot netezhetünk el idén

2016. február 4., csütörtök 15:13

A hálózati eszközök terén piacvezető Cisco kiadott egy előrejelzést a következő években várható internetes adatforgalomról. Eszerint a teljes netes forgalom idén áttörheti a zettabájtos határt. Ez egytrilliárd bájt, vagy egybilliárd gigabájt, esetleg egymilliárd terabájt – ahogy tetszik, mindenesetre irdatlan mennyiségű adat. Lazán kapcsolódó érdekesség, hogy a Zetta létező magyar név, április 27-én ünnepeljük, bár addigra még nem valószínű, hogy meglesz a nagy áttörés.

A rohamosan növekvő adatforgalom fő hajtóerejét értelemszerűen a mobileszközök jelentik. A Cisco szerint ráadásul a növekedési tempó folyamatosan gyorsul. 2020-ra már a Föld népességének 70 százaléka fog rendelkezni valamilyen mobileszközzel, ráadásul a mobil adatforgalom kétszer olyan gyorsan fog nőni, mint a népesség, így 2019-re a teljes netes adatforgalom újra megduplázódhat. A legnagyobb növekedést Afrika és a Közel-Kelet produkálja. A legtöbb adatot Kína termeli, de ott arányaiban kevesebb mint feleakkora növekedés várható.

Egyelőre nincs nagy baj, mert egy ideig elleszünk a zettával, és ha már az se lesz elég az összeinternetezett adatmennyiség kifejezésére, még mindig átválthatunk a még három nullával nagyobb yottára. Utána viszont már egy jottányit se tudunk mozdulni a sok adattól.

Rovatok