Index Vakbarát Hírportál

Új vezért kap a Google keresője

2016. február 4., csütörtök 13:27

Visszavonul Amit Singhal, a Google keresésért felelős vezetője. Az utódja John Giannandrea lesz, aki eddig mesterséges intelligenciával foglalkozott. Ez a keresés és úgy általában a Google fejlődési irányát is jól mutatja.

Singhal igazi Google-veterán, 2000-ben csatlakozott a cégnek, és azóta a keresés fejlesztésén dolgozott. Érdemes egy pillanatra megállni, és belegondolni, mennyit változott azóta az internet, és vele együtt a Google központi alapszolgáltatása is. "Álmaim Star Trek számítógépe valósággá válik, és sokkal jobb, mint valaha képzeltem" – írta Singhal is a búcsúposztjában.

Ennek a fejlődési folyamatnak fontos része volt a szolgáltatás okosodása, és napjainkban is éppen az a folyamat zajlik, hogy a mesterséges intelligencia egyre több mindennapi szolgáltatásunkba költözik be, úgyhogy az új keresővezér kinevezése szimbolikus jelentőségű. Giannandrea legutóbb olyan projekteken dolgozott, mint a keresési eredmények pontosítása neurális hálózatokkal, egy automatikus válaszokat író emailszolgáltatás, vagy a hatékonyabb képfelismerés. 2010-ben került a Google-höz, amikor a cég felvásárolta az általa alapított Metaweb Technologiest.

Rovatok