Index Vakbarát Hírportál

170-nel repeszt a világbajnok kerekesszék

2016. február 8., hétfő 16:28

Az elektromos kerekesszékek többnyire lomha, de igen biztonságos eszközök. Nem arra tervezték őket, hogy gyorsan menjenek, hanem hogy a mozgáskorlátozottak biztonságban eljussanak vele A pontból B pontba. Két brit tervezőmérnöknek viszont sikerült átalakítania egy Rascal márkájú kerekesszéket valami egészen mássá.

A Rascal (csibész, gazember) már nem biztonságos, kell hozzá érvényes jogosítvány, és mozgáskorlátozottaknak egyenesen életveszélyes használni. Viszont irtó gyorsan megy. A tesztvezetésen a Rascal 107,6 mérföldes óránkénti sebességgel repesztett – az nagyjából 173 kilométer/óra.

De mire jó egy ilyen gyors kerekesszék? Hát, ha másra nem, egy Guinness-rekordra biztosan, ugyanis az áttervezett Rascal hivatalosan is sebességrekordot állított fel a kategóriájában. (Igen, a Guinness Rekordok Könyvében tényleg jegyzik a leggyorsabb kerekesszékeket.)

Hogy elérjék ezt a sebességet, a Rascalt teljesen átalakították. Az elektromos motort kivették, és egy 600 köbcentis Suzuki motorkerékpárét tették a helyére. Illetve nem is pontosan a helyére, mert a gép új vázat kapott; a művelethez egy gokartot használtak alkatrészdonorként. A végeredmény egy zajos, dupla kipufogós szörnyeteg lett, amiben nem mosolygós nyugdíjasok utaznak, hanem az Apokalipszis négy lovasa közül az, amelyiknek épp beteg a lova.

Rovatok