Index Vakbarát Hírportál

Vége a Firefox OS-nek

2016. február 8., hétfő 10:25

Elhasalt a Mozilla kezdeményezése, a Firefox OS. A saját fejlesztésű mobil operációs rendszer nem tudott érvényesülni a versenytársak mellett. A projekt már jó ideje haldoklott, tavaly decemberben be is jelentették a leállítását. A Mozilla néhány napja hivatalosan is beismerte, hogy a Firefox OS sikertelen kezdeményezés volt.

A vállalat a fejlesztőknek küldött közleményben is kifejtette, hogy felhagynak az operációs rendszer fejlesztésével. A hasonló fejlesztéseket a cégen belül tovább folytatják, de azt leszögezték, hogy a mostani rendszert nem akarják továbbvinni.

A nyílt forráskódú szoftvereket támogató fejlesztők csalódottan fogadták a döntés hírét, de a mobilpiacot nem fogják megrázni a történtek. A Firefox OS részesedése a mobil operációs rendszerek piacán kimutathatatlan; csak az Android több embert ér el, mint az összes többi mobil operációs rendszer együttvéve.

Mobil operációs rendszerek piaci részesedése
    
Operációs rendszer Piaci részesedés
Android 58.75%
IOS 32.93%
Windows Phone 2.86%
Java ME 2.14%
Symbian 1.73%
Blackberry 1.48%
Samsung 0.08%
Kindle 0.02%
Bada 0.01%
LG 0.00%
Windows Mobile 0.00%
     
Forrás: netmarketshare.com // 2016. január

A Mozilla a fejlesztőknek küldött levélben azt írta, hogy a jövőben az erőforrásaikat a dolgok internetjére fordítják, de nem részletezték, hogy ez mit jelent.

Rovatok