Index Vakbarát Hírportál

Ezt a kaméleont nem látta jönni

2016. február 9., kedd 09:37

Az álcázással az a baj, hogy az esetek többségében helyhez kötött: ha valami beleolvad egyféle környezetbe, könnyen lehet, hogy pár méternyi mozgás után máris ugyanúgy elüt a környezettől, mintha lila-sárga mezes Los Angeles Lakers-rajongónak öltözött volna.

Egy kínai-amerikai együttműködés során a kutatók kidolgoztak egy egyelőre elég egyszerű, de aktív rendszert, ami képes lehet majd megoldani ezt a problémát úgy, hogy a rejtőszínt folyamatosan az aktuális háttérnek megfelelően változtatja.

A projekt jelenlegi fejlettségét úgy mutatták be, hogy egy 3d-nyomtatott kaméleonmodellre felaggattak párat a speciális kijelzőből, majd a kaméleont elhúzták egy egy kékre, zöldre és pirosra festett fal előtt. A technológia érdekessége, hogy valójában a kaméleonra aggatott felületet változtatják meg úgy, hogy az máshogy nyelje el és verje vissza a beérkező fényt, ezt az emberi szem színváltozásként érzékeli. Elég speciális kijelzőket kapunk, mert úgy lesz kijelző valami, hogy megspóroljuk a szokványos értelemben vett képernyők elektronikáját, ráadásul a színváltozás sokkal gyorsabb és természetesebb hatású lesz. Az ilyen felületekkel a plazmonika nevű tudományág foglalkozik, és még igencsak az elején járunk a felfedezéseknek.

A most bemutatott kaméleon például nem véletlenül pont piros, zöld és kék, vagyis a három alapszínre festett háttér előtt gurul végig: a kijelzők egyelőre mindössze ezt a három színt tudják megjeleníteni. Viszont ha minden a kutatók szándékai szerint halad, a végeredmény egy olyan, halpikkelyhez hasonló kijelzőkből felépülő kamuflázs, amely a környezet színei és formái alapján szinte tökéletes, ráadásul aktívan változó rejtőszínt adhat majd a viselőnek.

Rovatok