Index Vakbarát Hírportál

400 ezres gépen fut majd a virtuális valóság

2016. február 10., szerda 09:39

A meglehetősen balul sikerült VR-szemüveges rajt után az Oculus a VR-alkalmazások és -játékok futtatására alkalmas gépeket már kicsit jobban kommunikálta (már abban az értelemben, hogy a mostani bejelentés után nem lázadt fel az internet, a 600 dolláros szemüveg startjánál meg igen).

A lényeg, hogy az Oculus kiválogatott párat az üzleti partnerei által összeszerelt pécékből, hogy az embereknek legyen fogalma, mi kell ahhoz, hogy az Oculust Rift nevű virtuálisvalóság-szemüvegen futó játékok ne akadozzanak. Az 1500 dollár, tehát nagyjából 400 ezer forint körüli gépek (ebben az árban már a külön 600 dolláros szemüveg is benne van) valójában  mind komoly erőművek, érdemes kicsit böngészni köztük, hogy képet kapjunk a javasolt gépigényről.

Alapnak tűnik a legújabb Intel-processzor és a 8-16 gigabájt memória, a videokártya ugyan nem a lehető legbikább, de azért a konfigurációk többségében látható GTX 970-es Nvidia-kártyák is 100 ezer forinttól indulnak.

Az ajánló szerint azok, akik ennél is biztosabbra akarnak menni, a gyártók jóval drágább, 2500 dolláros gépei közül kell válogassanak. A bemutatott gépek közül mondjuk az Alienware Area 51 nevű konstrukciója picit fura: játékos szempontból teljesen feleslegesen van benne i7-es, bazi drága processzor, ráadásul 2499 dolláros árcédula mellett nem sok mindenkinek lenne elég bőr a képén egy 128 gigabájtos SSD-meghajtóval kiszúrni az emberek szemét (nem, a két terabájtos merevlemez sem segít mellette).

A lényeg persze nem is az, hogy ezeket a gépeket vegyük meg, hazánkban amúgy is nagyobb divatja van annak, hogy az emberek szépen összevásárolják az alkatrészeket a boltban, aztán vagy összeszerelik ők maguk, vagy plusz pár ezerért összeszereltetik a boltban. Így elég sokat lehet spórolni, bár nem lesz olyan szép, formatervezett (és bővítés szempontjából tökéletes zsákutca) dobozunk, mint amilyenbe az Asus ROG G20-at pakolják.

Az ASUS és az Alienware-gépek magyar forgalmazóinál is rákérdeztünk, lesz-e valami Oculus Rifttel együtt csomagolt változat akciósan itthon is, amit kapunk választ, frissítjük a cikket.

Az ASUS-tól jött is válasz: nálunk is elérhető lesz a két Oculus Ready matricát kapó gép, a G11 (320 ezer forint) és a G20 (540 ezer forint), de ezekhez nincs szemüveg – a szemüveggel egybecsomagolt változattal kapcsolatban csak az biztos, hogy Nyugat-Európában lesz olyan,

sajnos arról még nincs információ, hazánkban mikor válnak rendelhetővé ezek a csomagok.

Az tuti, hogy az USA-ban 600 dollárért árult szemüveg önmagában elég drága, pláne akkor, ha megnézzük, milyen erős gép kell hozzá. Korábban azért volt botrány, mert az Oculus elég rosszul kommunikált a szemüveg megjelenése előtt: az emberek sokkal olcsóbbnak várták a dolgot, aztán mikor kiderült, hogy annyira nem is olcsó, hirtelen nagyot eresztett a korábban elég feszesre fújt lufi. A szemüveg igazán jó működéséhez kellő gépek 1500 dollár körüli ára már annyira nem rúgta el a pöttyöst: már tavaly május óta folyamatosan mondogatja a cég, hogy nagyjából ennyibe fáj majd egy olyan gép, ami bírja a 90 képkockás másodpercenkénti sebességű megjelenítést.

Rovatok