Index Vakbarát Hírportál

A Google-főnök fizetése a legmagasabb

2016. február 10., szerda 09:20

Egy friss jelentés szerint a Google vezérigazgatóját, Sundar Pichait 199 millió dollárnyi részvénnyel jutalmazták. Ennek alapján Pichai a legjobban fizetett cégvezető az Egyesült Államokban.

Pichai azután került a cégcsoport élére, hogy létrehozták a Google anyavállalatát, az Alphabetet. A Forbes szerint a Google két alapítója, Larry Page és Sergey Brin 34,6, illetve 33,9 milliárd dolláros magánvagyont halmoztak föl.

A BBC azt írja, a 43 éves Pichai összesen 273 328 Alphabet-részvényt kapott, mintegy 199 millió dollár értékben. A cégvezető részvénycsomagjának összértékét 650 millió dollárra saccolják. Hogy Pichai mekkora részvénycsomagot kap, azt mindig az adott negyedéves teljesítménye alapján ítélik meg.

Pichai 2004-ben csatlakozott a Google-höz. Több híres Google-fejlesztés projektmenedzsmentjével is foglalkozott, beszállt a Chrome böngésző és a Chrome OS fejlesztésébe, és a Google Drive is az ő nevéhez fűződik. De Pichai felügyelte a Gmail és a Google Maps fejlesztését is.

A múlt héten jelentették be, hogy az Alphabet megelőzte az Apple-t a világ legértékesebb cégeinek listáján. A vállalat profitja a szeptembertől decemberig tartó időszakban 4,9 milliárd dollár volt. Éves szinten 16,3 milliárdos profitjuk volt, a működési bevételük pedig 23,4 milliárd dollárra nőtt.

Rovatok