Index Vakbarát Hírportál

A Viasat felturbózná a műholdas internetet

2016. február 11., csütörtök 11:13

Az amerikai távközlési cég, a Viasat (ami csak nevében azonos a tévétársasággal) a Boeinggel együttműködve fejleszti a saját műholdasinternet-hálózatát. Három új műholdat terveznek, amik nagy sebességű internetkapcsolatot biztosítanának a világ elmaradottabb részein.Az együttműködést kedden jelentették be, néhány hónappal azelőtt, hogy a Viasat rendszerben álló műholdját, a Viasat–2-t a világűrbe juttatnák a SpaceX Falcon 9 rakétájával.

Az új műhold, a Viasat–3 az elődjeinél jóval fejlettebb. A sávszélessége 1 terabit másodpercenként, ami körülbelül a háromszorosa a Viasat–2-nek. Ezzel a teljesítménnyel másodpercenként 100 megabites internetkapcsolatot biztosíthat Amerikában, Európában, a Közel-keleten, Afrikában és Ázsiában.

A Viasat azt nyilatkozta, hogy az első két műhold fejlesztése megkezdődött; a Boeing 2019 végére már a világűrbe juttatná őket.

A helyi hálózatokon kívül a Viasat műholdja arra is használható lesz, hogy 1 gigabit / másodperce sebességű netkapcsolatot hozzanak létre vele a repülőjáratokon. Ugyanilyen sebességre számíthatnak az óceánok környékén élők, például a tengeri olajfúró platformokon dolgozó munkatársak.

A Viasat azt állítja, a három új műhold átviteli sebessége legalább kétszer, de inkább többször annyi lesz, mint a Föld körül keringő, nagyjából 400 kereskedelmi műhold átviteli sebessége együttvéve.

Behálózni az egész világot

Nem a Viasat az egyetlen, akinek egy ilyen ötlet eszébe jutott. A SpaceX és a Virgin Galactic egyaránt dolgoznak az űr-interneten: ők is apró műholdakkal biztosítanák az állandó kapcsolatot. A Google napelemes drónokkal és léghajókkal hozna létre 5G kapcsolatot az elmaradott térségekben. A Facebooknak szintén van saját drónja, amivel a szubszaharai Afrikában próbálják elérni az internetezőket.

Ez persze nem megy egyik napról a másikra. A műholdas kapcsolat sokkal érzékenyebb az időjárásra, mint a vezetékes, és a felsorolt cégek még évekre vannak attól, hogy végleges megoldással rukkoljanak elő. A céljuk mindenesetre közös: internettel akarják behálózni az egész világot.

Rovatok