Index Vakbarát Hírportál

Ez nem egy Playstation-játék, hanem a DARPA új robothajója

2016. február 12., péntek 14:52

Egy virginiai sajtóbeszélgetésen a DARPA igazgatója, dr. Arati Prabhakar bemutatta, hogy mire készülnek április 7-én: felavatnak egy negyven méter hosszú hajót, ami önállóan működhet, és elhárítási célokra használnák.

Az új jármű neve ACTUV (ejtsd: active) lesz; a betűszót a The Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vesselből bírták összehozni.

A DARPA a tengeralattjárók elleni bevetésre szánja a hajót. A járművet arra optimalizálták, hogy észlelje a csendes mozgású dízel-elektromos tengeralattjárókat. Erre más eszközöket is használnak, és ezeknek nem alapfeltétele, hogy emberi vezérlés nélkül működjenek. A DARPA viszont úgy gondolta, miért ne építhetnének autonóm hajót? Főleg, hogy így egy nagyságrenddel csökkenthetők az üzemeltetési költségek. Dr. Steve Walker, a DARPA igazgatóhelyettese azt is elmondta, hogy a tengeralattjáró-elhárítás mellett az ACTUV más hajókat is támogathatna.

ACTUV Concept Video

A 40 méter hosszú, 140 tonnás járművet tavasszal mutatják be. Egyelőre csak a fent látható koncepciós videót mutatták be, ami pont úgy néz ki, mint egy 1997-es Playstation-játék bevezető videója; még a zenei aláfestés is azokat idézi. Csakhogy ez nem a valóság, hanem a Pentagon kedvenc fegyvertervező műhelyének valóra vált álma.

Rovatok