Index Vakbarát Hírportál

Mehet a 150 éves pina a Facebookra

2016. február 12., péntek 17:17

Fontos jogi csatát vesztett a Facebook Franciaországban. Az oldalról kitiltottak egy felhasználót, amiért meztelen képet töltött fel, márpedig ez ütközik a felhasználási szabályzattal. A probléma csak annyi, hogy a felhasználó egy festményt, egész pontosan egy híres XIX. századi aktot fényképezett le.

Az ügy egészen a bíróságig jutott. Az ítéletben a párizsi bíróság olyan ítéletet hozott, ami precedensértékű lehet, márpedig a Facebooknak 30 millió felhasználója van Franciaországban. A döntést a francia Legfelsőbb Bíróságon lehet megtámadni.

A kitiltott felhasználó – egy 57 éves műkedvelő párizsi tanár – azután indított pert a Facebook ellen, hogy kiposztolta Gustave Courbet 1866-os festményét, A világ eredetét. A festmény fő motívuma egy női nemi szerv. A tanár felszólította a Facebookot, hogy állítsák vissza a profilját, és fizessenek húszezer euró kártérítést.

A Facebook azzal reagált a történtekre, hogy efféle keresetet csak a kaliforniai bíróságok indíthatnak ellenük; a francia fogyasztóvédelmi ügyek szerintük más lapra tartoznak.

Rovatok