Index Vakbarát Hírportál

Mobilos traffipax készült az iráni erkölcsrendőrséghez

2016. február 14., vasárnap 15:42

Egy új mobilos alkalmazás segítséget nyújthat az iráni fiataloknak, hogy elkerüljék a teheráni erkölcsrendőrséget. Az ő feladatkörük nagyjából ugyanaz, mint a szocialista rendőrségnek: vegzálni mindenkit, aki nem az előírások szerint öltözködik, túl hosszú a haja, vagy gyanúsan viselkedik. Csak ők nem a marxizmus, hanem az iszlám nevében húzzák elő a gumibotjukat.

A Gershad nevű alkalmazás közösségi közreműködéssel jelöli meg azokat a helyszíneket, ahol rendőrök posztolnak. A név a rendőrség eredeti perzsa nevéből, a Gasht-e Ershadból (törvényőrök) származik. Az Ershad tagjai rendszeresen járőröznek Teheránban, folyamatosan figyelik, hogy ki sérti meg bármilyen módon az iszlám tradíciókat. Főleg a nőket vegzálják, ha túl erős sminket vagy nem megfelelő hidzsábot viselnek.

A rendőrség híres a túlkapásairól, így az is előfordulhat, hogy a gyanúsítottakat rabmobillal szállítják el a helyszínről. Bár az érintettek többnyire megússzák egy figyelmeztetéssel, vannak, akiket pénzbírsággal vagy elzárással büntetnek.

Mint a traffipax

A Gershad segítségével egy térképen be lehet jelölni, hogy merre járőröznek a rendőrök. Ha egy pontot elég sokan jelölnek be, a figyelmeztetést minden felhasználó látni fogja. A jelölés anonim, nem lehet lekövetni, maga a módszer pedig a Waze rendszerére emlékeztet, ahol az autósok bejelölhetik a traffipaxszal meszelő rendőröket.

A megjelenés óta 16 000 felhasználó töltöte le a Gershadot, és legalább 1500 bejelentés történt.

A fejlesztők elmondták, hogy ők az iráni erkölcsrendőrséggel szembeni erőszakmentes ellenállásként tekintenek az androidos alkalmazásra. Szerintük erre szükség van, mert a rendőrség gyakran túl kemény módszereket alkalmaz. A Verge-nek azt mondták: mindnyájan tudják, mennyire szégyenletes, megalázó és ijesztő lehet, ha valakit megállít a vallási rendőrség. A nevüket épp ezért nem árulták el, mert tartanak a megtorlástól.

Az Ershad bárkit megállíthat az utcán, akit gyanúsnak találnak. A gyanúba kerüléshez már az is elég, ha megölelnek bárkit, aki ellenkező nemű; ha piercinget vagy tetoválást látnak rajta; ha nő vagy meleg. A rendőrök többnyire négyes csoportokban vonulnak (két nő, két férfi), és gyakran megfordulnak a bevásárlóközpontok, éttermek és más közösségi helyek előtt. A szakértők szerint az urbánus iráni fiataloknak a rendőrség elkerülése mára a mindennapi rutin részévé vált. Hogy mennyire nehéz Teherában megszervezni egy randit, arról már több film is készült.

A Gershad fejlesztői azt mondták, rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, és már dolgoznak a mobilbarát webes verzión is, hogy a szoftver Windows Phone-on és IOS-en is futtatható legyen.

Rovatok