Index Vakbarát Hírportál

Átlegózva születik újra a magyar Kalasnyikov

2016. február 15., hétfő 10:27

Közismert, hogy hazánk (a szocialista blokk többi országához hasonlóan) igazi Kalasnyikov-nagyhatalom: már az 1960-as évek óta két, Kalasnyikov-rendszerű gépkarabély sorozatgyártása is folyt, a fatusás (később behajtható válltámaszos) Ak-63 mellett volt egy mellső markolatos változat, az AMD-65.

Ez utóbbi változat az, amiből most egy magyar fegyvertervező cég igen szép, ráadásul különleges változatot készített, és

nézzék már meg, milyen szép:

A fényképen a Steiner Scenics Armourers SFX konstrukciója látszik, egy bullpup AMD gépkarabély. A Steiner egy magyar cég, számos filmhez (magyarhoz és külföldihez egyaránt) gyártottak már kellékfegyvereket.

A különlegessége, hogy a megszokott elrendezés helyett bullpup rendszerben építették újra a magyar Kalasnyikovként is ismert AMD-t. A Fegyver- és Gázkészülékgyárban elég sok készült az alapból, mostanában elég sokat lehet látni belőlük a terrorfenyegetettség miatt a budapesti utcákon sétáló rendőröknél, a Steiner-féle változat viszont igazi kuriózum lehet.

A bullpup elrendezés lényege, hogy a fegyver zárszerkezetét nem a megszokott helyére, a tusa és a cső közé szerelik, hanem a tusába építik bele, a pisztolymarkolat mögé, mintegy kihasználva azt a rengeteg helyet a tusánál, ami amúgy pocsékba megy. A megoldás előnye, hogy kompaktabb, de mégis hosszabb csövű fegyver jöhet ki végeredményként, a hátra tett súlypont pedig kényelmesebbé teheti a fegyvert. Mármint amíg nem lőnek vele, mert amint igen, sajnos az előnyök egy része háttérbe szorul: a hátratett súlypont nem segít a fegyver csövét felfelé csavaró erők ellen, ráadásul balkezesek nem nagyon tudják használni a fegyvert, hiszen az pont az arcuknál hajigálná ki az forró lőszerhüvelyeket.

Steinerék fegyvere ettől függetlenül lehet sikeres konstrukció, hiszen kicsi az esélye, hogy katonai fegyvernek szánják, sokkal inkább az élménylövészet és a különféle szituációs lövészeti ágak versenyzői jöhetnek szóba célcsoportként. Katonai fegyverként ugyanis a bullpup rendszerű karabélyok nem lettek túl sikeresek, túl sok velük a gond, a brit katonák alapfegyvere, az SA80 például sokak szerint a világ legszarabb, rendszerben tartott lövészfegyvere, és a Steyr AUG is inkább futurisztikus kinézete és jó marketingje miatt számít népszerű fegyvernek ma is.

A Shootingpress információi szerint a bullpup AMD valamikor év elején lesz elérhető, "a mintadarab AKM alapokon nyugszik, de a sorozatgyártásba kerülő bullpup elrendezésű fegyver AMD karabélyok felhasználásával készül majd". 

Frissítés: Szakértők szerint a képen látható mintadarab egyelőre - sajnos - inkább csak kellék valószínűleg, mert a fegyveren nincsenek meg a gázelvételes működéshez kellő szerkezeti elemek.

További frissítés: a Steiner Scenics szerint de, a fegyver működőképes, az AMD egy szubkompakt változatát építették át, ami lehetővé teszi a szerkezet megfelelő beépítését. Ez a megoldás a cég saját szabadalma.

A bullpup Kalasnyikov amúgy nem világújdonság, az USA-ban elég elterjedt ez a konstrukció, szóval inkább csak kuriózumként érdekes a magyar fejlesztés, illetve hát amiből itthon sportpuska lesz, az biztosan nem kerül háborús zónákba.

Rovatok