Index Vakbarát Hírportál

Nem a Jézuska hozza, a gyerek nyomtatja

2016. február 15., hétfő 09:15

Gyerekeknek szánt 3d nyomtatót dob piacra a Mattel: a ThingMaker 3d nevű szerkezet mindössze 300 dollárba, vagyis nagyjából 90 ezer forintba kerül majd, ami elég jó ár, főleg ha tudjuk, hogy még az Auchan sajátmárkás Quilive nyomtatója is legalább háromszor ennyi.

A nyomtató az elérhető legegyszerűbb, úgynevezett huzallerakásos technológiát használja, vagyis a szegélynyíróban használt műanyaghuzalokhoz hasonló szálakat olvaszt meg és rak egymásra – van ennél pontosabb módszer is, de az sokkal drágább, és mivel a cég ezt gyerekeknek szánja, igazából nem is nagyon kell több. A gép a szálakat tekercsekről húzza be majd, a tekercseket külön-külön kell megvásárolni, és valószínűleg (a tintasugaras nyomtatók bizniszéhez hasonlóan) az ezekre tett árrés lesz az, amint a Mattel betegre keresi majd magát.

Egyelőre csak a szálak színe különbözik, de a Mattel később tervezi, hogy a sötétben világítós mellett különböző keménységű szálakat is piacra dob majd, a gumiszerűen puhától a kőkeményig, hogy ez se szabjon határt a gyerek képzelőerejének.

A tervezéshez saját fejlesztésű alkalmazás készült, akik próbálták, azt írják, hogy bárki röhögve össze tud szerkeszteni benne valami jópofát, hogy aztán egyetlen gombnyomással átküldje a nyomtatóra, és pár perc múlva már a kezében foghassa. A program ráadásul arra is figyel, hogy megfelelő korlátoz között tartsa a gyerekeket, hogy azok ne tudják tönkretenni a nyomtatófejet vagy az egyéb alkatrészeket.

A gyártó szerint akár már három évnél idősebb gyerekek is bátran próbálkozhatnak: bár a nyomtató alapvetően olvasztott műanyagszálakkal dolgozik, használat előtt és után a forró nyomtatófej visszahúzódik egy védőtokba, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá.

Rovatok