Index Vakbarát Hírportál

Amerika kibertámadásra készült Irán ellen

2016. február 17., szerda 16:53

Barack Obama elnökségének elején több ezer amerikai katonai és hírszerző tiszt dolgozott egy titkos terven. Ennek lényege az iráni infrastruktúra teljes leállítása lett volna. A terv fedőneve Nitro Zeus volt.

A terv soha nem lépett életbe, mégis dollármilliókat emésztett fel. A New York Times és a BuzzFeed News egymástól független nyomozása derítette ki a részleteket és egy most vetített dokumentumfilmben tudhatjuk meg a terv hátterét.

A Nitro Zeus célja Irán civil infrastruktúrájának tönkretétele volt. Leállították volna az erőműveket, a telefonközpontokat is. Több tízmillió dollárt költöttek a tervekre, a megvalósíthatóságra.

Az akció vészforgatókönyv volt arra az esetre, ha az amerikai-iráni nukleáris tárgyalások nem hoztak volna eredményt. Az Egyesült Államok azon aggódott, hogy Izrael megtámadta volna az iráni nukleáris arzenálját, belerángatva az országot a konfliktusba. A terv minimalizálni akarta a károkat.

Az amerikaiak készítettek egy másik tervet is, amely az iráni Fordo nukleáris erőműközpontot állította volna le. Fontos célpont volt ez az amerikaiak és izraeliek listáján, miután a Stuxnet vírus leállította egy másik atomközpont egy részét. Fordót azonban nehezebb lett volna megtámadni.

Rovatok